Mezopotamya Özgürlük Partisi (MÖP), 1 Nisan Akitu Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, bayramın Asuri/Süryani/Keldani halkı için tarihsel ve kültürel önemine dikkat çekti. Açıklamada, Akitu’nun barışa, demokrasiye ve özgür bir toplumsal yaşama vesile olması temenni edildi.
Akitu binlerce yıllık bir tarihsel miras olarak vurgulandı
MÖP açıklamasında, Akitu Bayramı’nın Mezopotamya’da Sümerlerle başlayıp Akad, Asur, Babil, Aram ve Keldani uygarlıkları boyunca devam eden köklü bir tarihsel geçmişe sahip olduğu belirtildi. Asuri/Süryani/Keldani halkının bu bayramı bugün hâlâ kutlamasının, hem kendi tarihsel sürekliliği hem de insanlık değerleri açısından önemli olduğu ifade edildi.
Açıklamada ayrıca, bu tarihsel mirasın günümüze taşınmasında rol oynayan siyasal, kültürel ve inançsal kurumlar ile bireylere teşekkür edildi.
Mezopotamya’da savaş ve çelişkiler içinde kutlama
Mezopotamya’nın insanlık tarihine öncülük etmiş bir coğrafya olduğu vurgulanan açıklamada, aynı zamanda bu bölgenin savaşların ve çatışmaların kesintisiz sürdüğü bir merkez haline geldiği belirtildi. Buna rağmen, başta Mezopotamya/Betnahreyn olmak üzere dünyanın farklı yerlerinde yaşayan halkın Akitu Bayramı’nı coşkuyla kutladığı ifade edildi.
Sömürgeci sistemlere rağmen bayram yaşatıldı
Açıklamada, Mezopotamya’nın sömürgeci güçler arasında bölünmesiyle birlikte halkın da farklı coğrafyalara dağıldığına dikkat çekildi. Sömürgeci sistemlerin halkların bayramlarını tehdit olarak gördüğü ve bu nedenle kutlamalara izin vermediği hatırlatıldı.
Buna rağmen, aydınlar, yurtseverler ve demokratik güçlerin mücadelesi sayesinde Akitu Bayramı’nın yaşatıldığı ve bugün hem bölgede hem de dünya genelinde daha görünür hale geldiği belirtildi.
Emperyalizm, siyasal İslam ve siyonizm eleştirisi
MÖP, günümüz dünya tablosuna ilişkin değerlendirmesinde emperyalizm, siyasal İslam ve siyonizmi “insanlığa zarar veren üçlü bir zihniyet” olarak tanımladı. Açıklamada, bu güçlerin savaş, sömürü ve egemenlik politikalarıyla hareket ettiği ifade edildi.
Bu anlayışın alternatifi olarak ise “insanlık değerlerinden yana demokratik sosyalizm” gösterildi.
İran ve Küba vurgusu
MÖP açıklamasında, İran’daki mevcut rejim “molla faşist, katliamcı ve sömürgeci” olarak nitelendirilerek eleştirildi ve yerine halkların özgür iradesini temsil eden demokratik bir sistemin kurulması çağrısı yapıldı.
Ayrıca ABD’nin Küba’ya yönelik politikaları da kınandı. Küba’nın “insanlık onuru, değeri ve direnişi” olduğu ifade edilerek, Küba halkıyla dayanışma mesajı verildi.
“Akitu barış ve özgürlük umududur”
Açıklamanın sonunda, Akitu Bayramı’nın bereketi, baharı, dirilişi, doğayı, dayanışmayı, sevinci ve özgürlüğü temsil ettiği vurgulandı. MÖP, bu tarihsel bayramın halklar arasında barış, demokrasi ve özgürlük mücadelesine katkı sunmasını temenni etti.



