İsviçre, Dublin düzenlemeleri kapsamında parmak izi Yunanistan’da bulunan mültecileri bu ülkeye geri göndermeye yönelik kararlarını arttırdı. Ancak mülteciler, can güvenliklerinin tehlikede olduğunu ve insanlık dışı koşullara maruz kaldıklarını söylüyor. “Stop Dublin Greece” inisiyatifi, 24 Mayıs’ta herkesi bu adaletsizliğe karşı ses çıkarmak için Bern’de gerçekleşecek mitinge davet etti.
İnsanlık Onuru Avrupa Sınırlarında Askıya Alınıyor
Bern’de yapılacak mitinge öncülük eden “Stop Dublin Greece” inisiyatifi ve Dublin mağdurları, geri gönderilme uygulamalarının insan haklarını açıkça ihlal ettiğini dile getiriyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ve Birleşmiş Milletler raporları da bu görüşü destekliyor.
Yunanistan’a iade edilen mülteciler, zorla geri göndermelerden kötü yaşam koşullarına, sağlık hizmetlerine erişim yetersizliğinden fiziksel ve psikolojik şiddete kadar pek çok sorunla baş başa kalıyor. Tüm bunlar, uluslararası hukuka ve Avrupa Konseyi standartlarına aykırı bir tabloyu ortaya koyuyor.
‘Oraya Geri Dönmek İstemiyoruz’
Gösteriye katılacak Dublin mağdurları, İsviçre Göç Sekreterliği’nin (SEM) geri gönderme kararlarına karşı adaletin ve insan haklarının yanında bir tutum alınmasını talep ediyor. Federal Mahkeme’ye de seslenen inisiyatif, hukuka ve vicdana uygun bir karar beklentisi taşıyor.
Görüşmelerimizde sıkça tekrar edilen cümlelerden biri şu oldu: “Yunanistan’a geri dönmek, yeniden travma yaşamak demek.” Bu nedenle miting, yalnızca politik bir duruş değil; aynı zamanda bir yaşam hakkı savunusu niteliği taşıyor.
Tüm Duyarlı İnsanlara ve Örgütlere Açık Çağrı
“Stop Dublin Greece” inisiyatifi ve Dublin mağdurları, tüm demokrat, ilerici, sivil toplum örgütlerini ve bireyleri 24 Mayıs saat 14.00’da Bern Bundesplatz’da gerçekleşecek mitinge davet ediyor.
Haber: Mehmet Murat Yıldırım



