fbpx

Atina çevresinde yangın: Hükümet körüklüyor, halk söndürmeye çalışıyor

Paylaş

Yangın Atina’nın dış mahallelerine ulaştı, 1 kişi öldü. Yunanistan hükümeti bütçeyi silahlanmaya ayırırken, halk yetersiz sayıdaki itfaiye ve sivil savunma ekiplerine yardımcı olmaya çalışıyor.

Atina’nın kuzeydoğusunda 11 Ağustos’ta başlayan ve günlerdir devam eden büyük yangınlar başkentin dış semtlerine kadar ulaşmış durumda. Yirmiye yakın helikopter ve uçak, 702 itfaiyeci, 27 orman komandosu timi, 199 yangın söndürme aracı ve binlerce gönüllünün çabasına rağmen hâlâ kontrol altına alınamayan bölgelerde yangın tüm şiddetiyle devam ediyor. Yetkililer, yangından kaçamayan bir kadının yaşamını kaybettiğini açıkladılar.    

Yangının ilk çıktığı Varnava bölgesi ve çevresinde kontrol altın alındığı söylenirken rüzgarın şiddetiyle büyüyen alevler Atina’ya yaklaştı. Özellikle Pendeli bölgesiyle Eritros ve Agios Efrem mahallelerinde ateşlerin konutlara dayandığı açıklandı. 

AB sivil savunma ekipleriyle Fransa, İtalya, Çekya, Türkiye ve Sırbistan’dan gelen ekiplerin yangın söndürme çabalarına aktif olarak katıldıkları belirtilirken rüzgarın bir ara kesilen hızının yeniden yükselmesi endişeleri artırdı. İtfaiye yetkilileri rüzgarın şiddetlenmesi nedeniyle yeni tehlikelere dikkat çekiyorlar. Yangın söndürme uçak ve helikopterleri yangının çok yaklaştığı yerleşim alanlarına sürekli su dökerken söz konusu bölgelerde trafik yasaklandı ve Sivil Savunma Bakanlığı sık sık cep telefonları aracılığıyla uyarılarda bulunuyor.

SOL ÖRGÜTLER YANGIN BÖLGESİNDE 

Bu arada sol parti ve örgütler yangın söndürme çalışmalarına gönüllü olarak katılırken bir yandan da yiyecek ve içecek yardımlarını bölgedeki halka ulaştırmaya çalışıyorlar.

İktidarda bulunan Yeni Demokrasi Partisi (ND) ve önceki hükümetlerin, doğal afetlerin sonuçlarından sorumlu oldukları yönünde başlayan tartışmaların ise yangınların kontrol altına alınmasının ardından alevlenmesi bekleniyor. Ekonominin rekabetçi düzeylere çıkarılması adına sanayicilere devasa miktarlarda hibeler veren hükümetlerin yıllardır tüm taleplere rağmen doğal afetlere karşı yeterli bütçe ayırmaması, halk içinde ciddi tepkilerin oluşmasına neden oluyor. 

Bahar aylarındaki yağışlar, kış aylarında yağan kar, yaz aylarında çıkan yangınlar Yunanistan’da her yıl yüz binlerce insanı mağdur ediyor. Hükümetler ise sınırlı planlarla tepkileri yatıştırma politikalarına yöneliyor. Geçtiğimiz yıl, Teselya Ovası’nda yaşanan sel felaketlerinin neden olduğu can ve mal kayıpları, Tempi tren kazasının altmış kişinin yaşamına mal olması, yaz mevsiminin başlamasıyla çıkan yangınlar günlerce süren büyük protestolara neden olmuş ve doğal afetlere karşı alınması gereken önlemler gündeme gelmişti. 

ORMANLIK ALANLAR KADERLERİNE TERK EDİLDİ

Çevre ve Orman Bakanlığından alınarak belediyelerin sorumluluğuna verilen ormanlık alanlar, yeterli kaynakların bulunmaması ve merkezi hükümetlerin yeterli bütçe ayırmaması nedeniyle bir anlamda kaderlerine terk edildi. Altyapı politikaları göstermelik önlemlerle sınırlı kaldı. 2023 yılında belediye meclislerinde sıkça tartışılan bu sorun, özellikle iktidar partisi yönetimlerince engellendi. Hükümet sorumlulukları daha çok kişiselleştiren ve yurttaşlara yükleyen yasaların çıkarılmasına yöneldi. 

İtfaiye emekçilerinin hemen her fırsatta yeterli eleman ve teknik araç-gereç eksikliğine dikkat çektikleri ve bu sorunları temel talepler olarak gündeme getirdikleri ise biliniyor. 

Sivil Savunma Bakanlığı 11 Temmuz’da yaptığı açıklamada özellikle temmuz ve ağustos aylarında yangın tehlikesine karşı dikkat çekmiş ancak gerekli önlemlerin ne olduğu doğrultusunda ayrıntı vermemişti. Atina çevresinde çıkan son yangınlar ise önlem alınmadığını, sadece yurttaşların uyarılması ile sınırlı kalındığını gösteriyor. Yangının çıktığı bölgelerde “yüksek yangın tehlikesi” olduğuna dair aylar öncesinden dikkat çekildiği ve valiliğin, konuya ilişkin toplantıyı soruna dikkat çekmek için yangının çıktığı yerleşim yerlerinden biri olan Rafina’da yaptığı biliniyor. 

Varnava yerleşim bölgesinde ise yerel yönetimin beş yıldan beridir jeneratör ve yangın söndürme göletleri talep ettiği ancak taleplere sırt dönüldüğü de basında yer aldı. 

AFETLER İÇİN BULUNAMAYAN KAYNAK SİLAHLANMAYA AYRILIYOR

Başbakan Kiryakos Miçotakis yönetimi, kısa bir süre önce yapılan NATO zirvesinde üye ülkelerin gayrisafi milli hasılanın yüzde 2’sini silahlanmaya ayırması kararını ateşlice savunmuş, hatta diğer üye ülke yönetimlerine karara sadık kalmaları için çağrı yapmıştı. 

Silahlanmaya devasa oranlarda bütçe ayrılırken doğal afetlere yönelik altyapı önlemlerinin alınmaması gerçek sorumluların kim olduğunu da ortaya koyan somut bir örnek olarak tartışılmaya devam edecek.

Kaynak: Evrensel