fbpx

Hollanda’dan Kavala ve Demirtaş blokajı Fidan’ı Hollanda yoluna düşürdü

Paylaş

Hollanda Parlamentosu’nun, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Gezi Davası hükümlüsü iş insanı Osman Kavala hakkındaki AİHM kararlarının uygulanmaması halinde, AB’nin Türkiye ile Gümrük Birliği güncellemesinin bloke edilmesi yönündeki önerge kabul etmesinin ardından Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hollanda’ya gidiyor.

Hollanda Parlamentosu, Türkiye’nin AİHM kararlarına uymamasına tepki olarak Gezi Davası hükümlüsü Osman Kavala ve HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş serbest kalmadan, AB’nin Türkiye ile Gümrük Birliği’nin modernizasyonu konusunda görüşme yapmasını bloke edebileceği bir karar geçirdi.

Hollanda milletvekili ve Avrupa Birliği’nin eski Türkiye raportörü Kati Piri, parlamentonun aldığı kararı sosyal medya hesabından duyurdu.

Piri, X hesabından yaptığı paylaşımda önergesinin kabul edildiğini söyledi:

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın derhal serbest bırakılmasına ilişkin kararları uygulanmadan Türkiye ile gümrük birliği modernizasyonu mümkün değil. Hollanda parlamentosu önergemi AB Konseyi öncesinde kabul etti.”

Hakan Fidan Hollanda’ya gidiyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye ile Hollanda arasında 2008’den bu yana icra edilen Wittenburg Konferansı’nın 10’uncu Toplantısı kapsamında yarın Hollanda’yı ziyaret ederek, mevkidaşı Hanke Bruins Slot ile görüşecek.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Hollanda’daki görüşmelerinde ikili ilişkilerin yanı sıra Türkiye-AB ilişkileri ve bölgesel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunacağı kaydedildi.

Bakan Fidan, ziyaret çerçevesinde Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile de bir araya gelecek.

Bakan Fidan’ın, Türkiye’nin AB tam üyelik süreci, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve Türk vatandaşlarına vize serbestisi sağlanması konularındaki görüş ve beklentileri aktarması öngörülüyor.