fbpx

İran’dan ‘İsrail ve ABD’yle danışıklı dövüş’ iddiasına yanıt: ‘Önden anlaşma yapılmadı’

Paylaş

İran yönetimi, İsrail’e misilleme konusunda “ön anlaşma” yapıldığı iddiasını yalanladı. İsrail’de ise Savaş Kabinesi, Tahran’a verilecek yanıtı görüşmek üzere bugün yeniden toplanıyor.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Şam’daki büyükelçiliklerine saldırı düzenleyen İsrail’e karşı misillemelerinde “danışıklı dövüş” yaşandığına dair iddiaları reddetti. Kenani, İsrail’e düzenledikleri misilleme saldırılarında herhangi bir ülkeyle önden yapılmış bir anlaşma bulunmadığını söyledi.

İran yönetimi, İsrail’e misillemenin büyükelçilik saldırısına karşı meşru müdafaa kapsamında gerçekleştirildiğini vurgulamış ve bölge ülkelerini de 72 saat önce bilgilendirdiğini açıklamıştı. Dış politikasını daha uzun vadeli bir strateji üzerine oturtan Tahran’ın, bölgesel bir savaş istemediği vurgusuyla ABD’ye mesaj yollayıp “askeri hedeflerle sınırlı kalınacağına” dair önceden bilgi verdiği de iddia edilmişti.

Bu gelişmeler üzerine, İran’ın tarihinde İsrail’e karşı ilk kez kendi topraklarından düzenlediği, İsrail’in ise ABD, İngiltere, Fransa ve Ürdün’ün yardımıyla ancak savuşturabildiği saldırıların öncesinde “tarafların anlaştığı” yönünde iddialar ortaya atılmıştı.

İSRAİL’D SAVAŞ KABİNESİ YİNE TOPLANACAK

Karşı bir saldırıyı Amerikan baskısıyla iptal ettiği belirtilen İsrail’de ise Savaş Kabinesi bugün yeniden toplanacak. Kanal 12’nin haberine göre, yerel saatle 14.00’te biraraya gelecek olan İsrail Savaş Kabinesi’nin ana gündem maddesi, İran’ın misillemesine ne yanıt verileceği olacak.

İsrail basınına göre, Savaş Kabinesi üyeleri arasında İran’a verilecek yanıta dair anlaşmazlık yaşanıyor. Üyelerin bir yanıt verilmesi konusunda hemfikir olduğu ama bunun ne zaman ve nasıl yapılacağına dair farklı görüşlerin bulunduğu belirtiliyor.

‘BIDEN NETANYAHU’YU ENGELLEDİ’

Amerikan gazetesi New York Times dün, ABD Başkanı Joe Biden’ın İran misillemesi sırasında görüştüğü İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yu derhal bir karşı misilleme düzenlemekten vazgeçirdiğini yazmıştı.

KIRBY: SALDIRI DESTEĞİ VERİLMEYECEĞİNİ SÖYLEDİK

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby de dün, ABD’nin “İsrail’in savunulması” ile “İran’a karşı saldırı” arasında tasnifte bulunduğunu vurgulamıştı. Kirby, Biden’ın telefon görüşmesinde Netanyahu’ya “İran’a karşı saldırıya destek vermeceklerini” söylediğini açıklamıştı. ABD’li sözcü, ABC News ile söyleşisinde “Başkan’ın da birçok defa söylediği gibi bölgede daha geniş çaplı bir savaş istemiyoruz. İran’la bir savaş arayışında değiliz” demişti.

İsrailli üst düzey yetkililerin de dünkü Savaş Kabinesi toplantısı öncesinde şu an için misillemeden söz etmemesi dikkat çekmişti. Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz “İsrail’in İran’a bedel ödeteceğini” söylese de “doğru zaman” vurgusu yapmıştı. Gantz, “Bölgesel bir koalisyon inşa edeceğiz ve İran’a, istediğimiz şekilde, bizim için doğru olan zamanda bedel ödeteceğiz” demişti.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant da, İsrail’in “İran’a karşı uluslararası bir stratejik ittifak kurma fırsatı olduğunu savunmuştu.,

Kaynak: Artı Gerçek