fbpx

Güney Kore’de iktidar partisi hezimete uğradı

Paylaş

Hayat pahalılığı nedeniyle iktidara tepki duyulan Güney Kore’deki genel seçimlerde iktidar partisi ağır yenilgi aldı, Cumhurbaşkanı Yoon “topal ördek” konumuna düştü. Seçim öncesi first lady’nin Dior marka çantası ve soğan fiyatları tartışma yaratmıştı.

Güney Kore’de ekonomik krizin gölgesinde düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Yoon Suk-Yeol için referandum niteliğinde olan genel seçimlerde, muhalefetteki liberal Demokratik Parti ve ittifak yaptığı küçük partiler ezici bir zafer ilan etti. Muhalefet, Ulusal Meclis’teki 300 sandalyenin 192’sini kazandı.

İktidardaki Halkın Gücü Partisi hezimete uğrarken, Başbakan Han Duk-soo ve parti lideri Han Dong-hoon istifa etti. Mayıs 2022’den beri görevde olan Cumhurbaşkanı Yoon bu sonuçlarla “topal ördek” durumuna düşerken, hükümetin önümüzdeki dönemde yasa geçirme kabiliyetinin ciddi oranda azalması bekleniyor.

Demokratik Parti’nin lideri Lee Jae-myung, 2022’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Yoon’a karşı sadece yüzde 0,73 farkla kaybetmişti. Bu sonuçlarla, Lee’nin 2026’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeniden aday olması bekleniyor.

Güney Kore’deki seçimler, artan gıda fiyatlarının, yüksek vergilerin, doktor grevlerinin ve nüfusun giderek yaşlandığı ülkede aile desteğinin yetersiz kalmasının gölgesinde düzenlendi. Yoon seçim öncesindeki son haftalarda, özellikle de enflasyonun halk üzerindeki etkisinin farkında olmamakla eleştiriliyordu.

YEŞİL SOĞAN NEDEN ROL ÇALDI?

Güney Kore Cumhurbaşkanı, geçen ay başkent Seul’da bir süpermarkette, bir demet yeşil soğanın 875 won’a (20 Türk Lirası) satıldığını görünce fiyatın “makul” olduğunu söylemişti. Ancak ülkede soğan normalde 3 bin ila 4 bin wona (70-90 TL) satılırken, Yoon’un gördüğü fiyat devlet yardımıyla yapılan indirimlerden kaynaklanıyordu. Cumhurbaşkanı’nın bu durumdan haberdar olmaması büyük tepki çekmişti. Yeşil soğan, seçimlerin bir simgesi haline gelmiş, muhalefet partileri ve çiftçi protestolarında sık sık iktidara karşı kullanılmıştı.

FIRST LADY’NIN DIOR ÇANTASI

Bir skandal da, Yoon’un eşi Kim Keon Hee’nin sahibi olduğu 2 bin 200 dolarlık Christian Dior çanta nedeniyle patlak verdi. Kim’in bu çantayı bir din görevlisinden hediye olarak kabul ettiği görüntüler, seçmenin gözünde iktidar partisine yönelik yolsuzluk iddialarını güçlendirdi. Parti ve üst düzey yetkilileri bir süredir zaten, ciddi yolsuzluk, görevi suistimal ve iç kavga ile anılıyordu.

Bu gelişmelerin ardından seçimde büyük zafer ilan eden Demokratik Parti lideri Lee Jae-myung, “Bu, partimizin başarısı değil, halkın büyük zaferidir” derken, ekonomik krize karşı birlikte çalışma vaadinde bulundu.

Kaynak: Artı Gerçek