fbpx

Fransa’da suikastçıya özgürlük, Kürt mültecilere sınır dışı

Paylaş

Belçika’da Kürt yöneticilere yönelik suikast girişiminde bulunanlardan biri Fransa’da elini kolunu sallayarak dolaşırken, bir Kürt mülteci daha Türkiye’ye teslim edildi.

Belçika’da kısa bir süre önce mahkum edilen Türk suikast timi üyelerinden Zekeriya Çelikbilek hakkında herhangi bir tutuklama kararı çıkarılmazken, Fransa son aylarda bir çok Kürt mülteciyi Türk devletine teslim etti. 

Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F), Kürt aktivist Mehmet Kopal’ın 9 Nisan 2024 tarihinde sınır dışı edildiğini belirterek, bu uygulamayı şiddetle kınadı. 

İki hafta önce de Kürt aktivist Firaz Korkmaz sınırdışı edilmiş ve tutuklanmıştı. 

CDK-F,  “Bu sınır dışı, Fransız ve Türk makamları arasındaki işbirliğinin bir sonucudur ve kabul edilemez olup temel insani değerlere aykırıdır” dedi. 

Açıklamada, “İnsan haklarını savunmasıyla bilinen bir ülke olan Fransa, Mehmet Kopal’ı Türkiye’de bekleyen insanlık dışı sonuçların ve uzun yıllar sürecek hapis cezasının tamamen farkında olarak bu sınır dışı işlemini bilerek organize etmiştir. Türk medyasının bu sınır dışı olayını memnuniyetle karşılaması, Fransa ve Türkiye arasında uzun süredir devam eden yakın işbirliğini ortaya koymakta ve bu durum büyük endişe yaratmaktadır” denildi. 

CDK-F, bir diğer Kürt aktivist Serhat Gültekin’in de yakında sınır dışı edileceğine dair haberlerin kendilerini endişelendirdiğini kaydetti. 

Açıklamada şunlar ifade edildi: “Bu adaletsizlikler karşısında sessiz kalamayız. Fransız makamlarından, insan haklarına ve Cumhuriyet ilkelerine aykırı olan bu uygulamalara derhal son vermelerini talep ediyoruz. Fransa’daki Kürt aktivistlerin haklarının ve güvenliklerinin korunması için uluslararası dayanışma ve acil eylem çağrısında bulunuyoruz. Fransa’daki Kürt Demokratik Konseyi, adalet ve insan hakları mücadelesine bağlılığını sürdürmektedir ve Kürt aktivistlerin Türkiye’ye sınır dışı edilmesine daha fazla müsamaha göstermeyecektir.”

REIMS’TE YAŞIYOR

Fransa Kürt mültecileri tek tek sınırdışı ederken, Kürtlere yönelik suikast girişiminde bulunanlar ve suikast gerçekleştirenler ise hiçbir şekilde yargı konusu edilmiyor.

Bunlar arasındaki Zekeriya Çelikbilek, KONGRA GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal ve KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar’a yönelik 2017’deki bir suikast girişiminde yer alan isimler arasında bulunuyor. Fransız Le Point gazetesine göre Çelikbilek, Reims kentinde yaşıyor ve günlük yaşamında hiçbir değişiklik yapmadan serbest bir şekilde dolaşıyor. 

Belçika’daki mahkeme kısa bir süre önce Türk istihbarat servisi elemanları Zekeriya Çelikbilek ve Yakup Koç’u suikast davasında beşer yıl hapse mahkum etti. Ekibin sorumlusu olduğu belirtilen Yakup Koç Türkiye’ye kaçarken, Çelikbilek Fransa’da yaşıyor. Birçok kaynak Çelikbilek’in aynı zamanda Fransız istihbaratına çalıştığına dikkat çekiyor. 

Suikast Timinden Çelikbilek Türkiye’nin Fransa eski Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa ile

Fransız gazeteciler Guillaume Perrier ve Laure Marchand, bu konuda “Fransa, Türk servislerin suçlarını örtüyor mu?” başlıklı bir haber yayınladı. Haberde Çelikbilek’in Belçika’da mahkum edildiği ve 2013’te üç Kürt kadın devrimcinin katledildiği saldırıya karıştığından şüphe duyulduğu belirtilerek, Reims’te yaşadığına dikkat çekiliyor. Perrier, X hesabında “55 yaşındaki işsiz elektrikçi Şubat ayında Brüksel’de Temyiz Mahkemesi tarafından cinayet işlemek amacıyla bir suç örgütünü azmettirmekten 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı” diye hatırlattı.

Gazeteci, Çelikbilek’in MİT ile “inkar edilemez” bir şekilde bağlantısına vurgu yaparken, şunları paylaştı: “Çelikbilek geçtiğimiz aylarda Fransız yargısı tarafından 4 ya da 5 kez sorgulandı. Polis gözetimindeyken Ocak 2013’teki üçlü cinayetle herhangi bir bağlantısı olduğunu reddetti. Fransa’da oturma izni almak için bir servisle işbirliği yaptığını kabul etti. 2018 yılında davanın bir başka öne çıkan ismi olan “Petit Oiseau” lakaplı birinin de ifadeleri alındı ve Çelikbilek’in Fransız polisi için çalıştığını iddia etti. Belçika’da 1 Şubat 2024 tarihinde temyizde mahkûm edilmesinden bu yana Çelikbilek hakkında herhangi bir tutuklama emri çıkarılmadı. Avukat Jan Fermon’a göre ne tutuklama emri ne de tutuklama kararı çıkarılmaması son derece olağandışı bir durum.”

ANF’de suikast timinin Türkiye bağlantılarına ilişkin bir çok haber yer almıştı. Dava dosyasında da Zekeriya Çelikbilek ve Yakup Koç gibi isimlerin Paris ve Ankara’da en tepe Türk yöneticileri ile görüştüklerine dair fotoğraflar yer alıyordu. Bu ekibin Ankara ve hatta Türk Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile doğrudan bağlantıları tespit edilmişti.