fbpx

Hollanda’da da sığınmacılar politikası sertleştirildi

Paylaş

Hollanda parlamentosu sığınmacılar yasasını sertleştirdi. “Derdelanders” (Üçüncü ülkeden olanlar) denilen sığınmacıların sınır dışı edilmesi gündemde.

Avrupa genelinde yükselişe geçen aşırı sağcılığın ve faşizmin bir parçası olarak, tek tek ülkelerde sığınmacılar üzerinden yabancı düşmanlıkları ve yanı sıra ırkçılık yükselişe geçti. Bu çerçevede AB ülkeleri yabancı/göçmen/sığınmacı politikaların sertleştiriyor.

Bu sürece katılan Hollanda parlamentosu da yeni bir adım attı. Yeni kurulmak istenen aşırı sağcı/gerici hükümetin işini kolaylaştırmak için sığınmacılar yasasını sertleştirdi. Tek sandalyeli JA21 milletvekili Joost Eerdmans tarafından meclise sunulan sertleştirme teklifi, 13 “Çekimser” oy yanında, 67 “Hayır” oyuna karşı 70 “Evet” oyuyla kabul edildi.

Burada ilginç bir durum ise böyle bir yasanın en ateşli savunucularından VVD 3, BBB 1, FVD 1 (Baudet’in kendisi), yanı sıra “karşı” olduklarını iddia edenlerden GroenLink-PvdA 3, D66 1, DENK 1, NSC 1, CU 1, Volt 1 “çekimser” oy ile gerek mecliste ve gerekse de kendi partileri içinde tam bir birlik içinde olmadıklarını gösterdi.

SIĞINMACILARA SALDIRILAR BAŞLADI

Hollanda’da toplam 4 bin 500 “Derdelanders” (Üçüncü ülkeden olanlar) denilen sığınmacı bulunmakta. Bu sığınmacılar, aslen Ukraynalı olmayan ama Ukrayna’ya sığındıktan ya da göç ettikten sonra Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Ukrayna’yı terk etmek zorunda kalan, Hollanda’ya sığınan insanlar. Ancak şimdilerde, Hollanda hükümeti ve sağcı-gerici partiler bunların, Hollanda’yı terk ederek yeniden Ukrayna’ya dönmelerini istiyor. Bunlardan 900’ü için “terk edin” kararı çıkarıldı. İlk harekete geçen belediyeler de Meppel ve Dordrecht oldu. Buna karşılık, durumları yasalar ve mahkemelerce açıklığa kavuşana kadar yüzlerce “Derdelander” sığınmacı birçok belediye tarafından korunmaktadır.

Hollanda hükümeti ve Dordrecht Belediyesi, Dordrecht’teki “Ukraynalılar kampında” bulunan sığınmacılardan 90’ı için resmen “Hemen terk et” kararı çıkardı. Buna karşılık gerek “Derdelander” sığınmacılar ve gerekse de destekçi gruplar bu sınır dışı kararlarına karşı çeşitli eylemliliklerle mücadele halindeler. 550 sığınmacı için ise “sınır dışı kararı” mahkemece durduruldu. 

Kaynak: EVRENSEL