fbpx

Almanya ve Avro bölgesi enflasyonunda gerileme

Paylaş

Almanya’da enflasyon mart ayında tahmin edilenden daha fazla düşerek, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz oranlarını düşürmeye başlayacağı yönündeki umutları güçlendirdi.

Salı günü yayınlanan verilere göre, Almanya’da tüketici fiyatları mart ayına kadar olan yılda yüzde 2,3 artarken, bu oran bir önceki ay yüzde 2,7 idi. Avrupa’nın en büyük ekonomisinde enflasyon Haziran 2021’den bu yana en düşük seviyeye indi. Düşen enerji ve gıda maliyetleri ve yavaşlayan emtia enflasyonu, hizmet fiyatlarındaki hızlanmayı dengeledi.

Reuters anketine katılan ekonomistler, mart ayı için yüzde 2,4 ile biraz daha yüksek bir değer tahmin etmişlerdi. Enerji ve gıda hariç çekirdek enflasyon yüzde 3,4’ten yüzde 3,3’e geriledi.

Geçtiğimiz hafta Fransa, İtalya ve İspanya’da beklenenin altında gerçekleşen artışları takip eden Almanya rakamları, Avro bölgesindeki oranları takip ediyor.

Bugün açıklanan Avro bölgesi enflasyon rakamları da yıllık oranın yüzde 2,4’e geriledi.

AB istatistik ofisi Eurostat tarafından bugün açıklanan verilere göre, bir önceki ay yüzde 2,6 olan yıllık tüketici fiyatları artışındaki yavaşlama, gıda ve mal fiyatlarındaki daha küçük artışları yansıtarak, istikrarlı hizmet fiyatlarını dengeledi. Bloomberg tarafından yapılan ankete katılan ekonomistler mart ayı için yüzde 2,5’lik bir enflasyon tahmininde bulunmuştu.

Enerji ve gıda fiyatlarından arındırılan çekirdek enflasyon, şubat ayındaki yüzde 3,1’e kıyasla mart ayında ekonomistlerin beklediğinden biraz daha fazla düşerek yüzde 2,9’a geriledi.

Koronavirüs salgını ve Ukrayna savaşının on yıllardır görülen en büyük fiyat artışını tetiklemesinin ardından Avro bölgesi enflasyonu Ekim 2022’deki yüzde 10,6’lık zirvesinden hızla düşerek ECB’nin yüzde 2’lik hedefine çok yaklaştı. 

Kaynak: Harici