fbpx

Galler’de çelik işçileri büyük greve hazırlanıyor

Paylaş

2 bin 800 işçinin işini kaybetmekle yüz yüze olduğu Port Talbot fabrikası işçileri eylemlere hazırlanıyor. 1 Mart’ta grev oylaması yapılacak.

Birleşik Krallık’ı oluşturan ülkelerden biri olan Galler’deki Port Talbot kasabasında bulunan çelik fabrikasının kapatılma planlarına karşı işçiler eylemlerle tepkilerini gösteriyor. Çelik işçileri büyük grevlere hazırlanıyor.

2 bin 800 işçinin işini kaybetmekle yüzyüze olduğu Port Talbot fabrikası daha önce Hindistan menşeli Tata Steel’e satılmıştı. Geçtiğimiz ay Tata Steel, maaliyetlerin fazla olması gerekçesiyle fabrikanın kapatılacağı duyuruldu. Bunun üzerine işçiler eylemlere başladı.

UNITE sendikasının çağrısıyla işçiler bir kez daha Port Talbot şehir merkezinde bir araya gelerek, Tata Steel’in aldığı kararı ve hükümetin işçi düşmanı politikalarını protesto etti. Fabrikada örgütlü olan GMB ve Community sendikaları da eyleme destek verdi.

“TARAFINIZI BELİRLEYİN”

Belediye binası önünde toplanan işçilere hitaben bir konuşma yapan UNITE Genel Sekreteri Sharon Graham, Almanya, Fransa gibi ülkelerin de çelik üretimi yaptığını ve oralarda bu üretimlerin korunduğunu belirterek, “Neden Birleşik Krallık’ta bu olmuyor?” diye sordu.

2 bin 800 işçinin işini kaybetmesine ve dolayısıyla on binlerce bölge insanının ekonomik olarak felakete sürüklenmesine müsaade etmeyeceklerini belirten Graham, “Ben de bir İşçi Partisi iktidarı isterim. Ama o iktidar, işçileri her zaman önde tutan bir iktidar olmak zorundadır” diyerek, “Tarafınızı belirleyin” çağrısı yaptı.

“Kamulaştırın kapatmayın”, “Satışa yol vermeyeceğiz”, “Birleşik Krallık çeliği burada kalacak” gibi pankartlarının taşındığı eyleme işçiler çocukları ve aileleriyle birlikte katıldı.

Eyleme katılan çelik işçisi Jason Wyatt Evrensel’e konuşarak, kapatmanın etkilerinin toplumu ciddi bir şekilde etkileyeceğini ifade etti. Wyatt, “Daha önce kapatılan bazı bölümlerin etkisi çok büyük olmuştu. Burada doğup büyüdüm ve hep çelik sanayinde çalıştım. İşimizi kaybetmemek için politikacılar üzerinde baskı kuracağız. Ama en önemlisi biz mücadele ederek zafer kazanacağımıza inanıyoruz. Sendikamızla birlikte sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

1 MART’TA GREV OYLAMASI BAŞLIYOR

UNITE Genel Sekreteri Sharon Graham, Tata Steel’in milyarlarca sterlin kâr yaptığını belirterek, “İşveren ve hükümet, bu fabrikanın ve işlerin korunmasının mümkün olmadığını öne sürerek büyük yalanlar söylüyor. Bu büyük yalanlara karşı da mücadele edeceğiz” dedi.

Graham, 1 Mart’ta grev oylamasının başlayacağını ve nisan ayının sonuna doğru büyük grevlerin yapılacağını duyurarak, “Örgütlü olalım, birlikte mücadele edelim ve birlikte zafer kazanalım” diyerek konuşmasını tamamladı.

Kaynak: Evrensel