fbpx

AB sınır polisi Frontex Bosna Hersek’e de el attı

Paylaş

Bosna Hersek’in AB’nin sınır koruma ajansı Frontex ile iş birliği anlaşması müzakereleri başlattığı bildirildi.

Bosna Hersek Güvenlik Bakanı Nenad Nesic, AB Bosna Hersek Delegasyon Şefi Johann Sattler ve Avrupa Komisyonu Göç ve İçişlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Olivier Onidi ile başkent Saraybosna’da, ülkesinin Frontex ile iş birliği anlaşması müzakerelerini başlatması hususunda görüştü.

Taraflar, görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Nesic, “Bugün Bosna Hersek için tek bir Avrupa kurumuyla iş birliği anlamına gelmeyecek, ortak ve kolektif Avrupa güvenliğinin parçası olduğumuzun teyit edilmesi anlamına gelecek bir süreci başlatacağız” diye konuştu.

Onidi de Bosna Hersek’in, geçen yıl AB Polis Teşkilatı (Europol) ile işbirliği çerçevesinde başkent Saraybosna’da “ortak iletişim” ofisi açıldığını anımsatarak “O zamandan beri Bosna Hersek’in Avrupa halkının kolektif güvenliğine ne kadar katkıda bulunabildiğini gördük.” ifadesini kullandı.

Frontex ile işbirliği anlaşması müzakerelerinin başlatılmasının önemine değinen Onidi, bunun “Bosna Hersek’in desteklenmesinde geleneksel işbirliği anlamına gelen bir adımdan, ülkenin aktif bir aktör olduğu gerçek bir entegrasyon adımına geçiş” olduğunu belirtti.

Nesic, “Bosna Hersek’in Batı Balkanlarda Frontex ile anlaşması olmayan tek ülke olmaktan çıkacağını” belirterek, bu görevde yer alacak müzakere ekiplerine başarılar diledi. Frontex birçok defa Akdeniz’de hayati tehlike yaşayan mültecilere yardım etmeyerek ölümlerini izlemekle suçlanmıştı.