fbpx

İran, Komele üyesi dört Kürt tutukluyu idam etti

Paylaş

İran’da ‘İsrail adına casusluk’ iddiasıyla dört siyasi Kürt tutuklu daha idam edildi. Komele üyesi olan dört isim hakkındaki cezanın kaldırılması çağrısıyla uzun süredir kampanya yürütülüyordu.

İran’da serbest bırakılmaları için uzun süredir kampanya yürütülen dört Kürt siyasi tutuklu bu sabah erken saatlerde idam edildi. Geçen sene Mossad’la bağlantılı olma iddiası ile tutuklanan dört kişi, Kürdistan Emekçiler Topluluğu (Komele) üyesiydi.

İran devlet medyasındaki haberlere göre, Kerec’in Kızılhisar Cezaevi’nde tutulan 26 yaşındaki Wefa Azerbar, 27 yaşındaki Muhsin Mazlum, 28 yaşındaki Pijman Fethi ve 28 yaşındaki Muhammed Feramerizi, Anayasa Koruma Konseyi’nin (Anayasa Mahkemesi) temyiz başvurusunu reddetmesi sonrasında idam edildi.

Devlet medyası, dört Kürt tutuklunun ülkeye “Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi üzerinden yasadışı yollarla girdiğini, 23 Temmuz 2023 günü İsfahan vilayetinde İran Savunma Bakanlığı’na ait bir tesise bombalı saldırı düzenlemeyi planladığını” savundu. Dört ismin, planladıkları iddia edilen saldırıdan kısa süre önce önce İran istihbaratı tarafından Urmiye’de yakalandığı belirtildi. İlgili haberlerde, dört Kürt tutuklunun Mossad tarafından bazı Afrika ülkelerinde eğitildiği, bu eğitimlerden birine Mossad Başkanı David Barnea’nın katıldığı gibi kanıt sunulmayan iddialar da yer aldı.

Tahran 26’ncı Ceza Mahkemesi, dört ismi bu iddialara dayanarak “Allah’a karşı gelmek ve savaşmak”, “İsrail adına casusluk yapmak” suçlamalarıyla idam cezasına çarptırmıştı.

KOMELE VE AİLELERİ REDDETTİ

Rojhilat merkezli Kürdistan Devrimci Emekçiler Topluluğu (Komele) üyesi olan Wefa Azerbar, Muhsin Mazlum, Pijman Fethi ve Muhammed Feramerizi’ye verilen idam cezalarının infaz edilmemesi için insan hakları kuruluşlarının ve çok sayıda hak savunucusu protesto gösterileri ve sosyal medya kampanyaları düzenlemişti.

Dört ismin aileleri ve Komele, İran yönetiminin iddialarını reddetmişti. Avukatları Mesud Şems Nejad da yargılamanın ve cezaların adil olmadığını, müvekkillerinin haklarına saygı gösterilmediğini ve kendilerini savunmalarına izin verilmediğini vurgulamıştı.

SON GÖRÜŞMEDE ‘YAS TUTMAYIN’ ÇAĞRISI

İran medyasındaki haberlere göre, idam cezasının infazına bir gün kala dört ismin yakınlarıyla son kez görüşmesine izin verildi. Muhsin Mazlum’un eşi Ciwana Teymesi, bu görüşmenin ardından Rûdaw yayınına katılarak, Pijman Fethi’nin yakınları ile yaptığı son konuşmasında “İdam edileceğiz ancak bu gururlu bir ölüm ve sizden yas tutmamanızı, siyah giymemenizi ve cesur olmanızı rica ediyorum” dediğini aktarmıştı.

Kaynak: Artı Gerçek