fbpx

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) 15-19 Ocak’ta Davos’ta toplanıyor

Paylaş

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) 54. toplantısı 15-19 Ocak tarihleri arasında İsviçre’nin lüks tatil bölgelerinden Davos’ta düzenlenecek.

54’üncü Dünya Ekonomik Forumu toplantılarına, aralarında yüzden fazla devletin üst düzey yöneticilerinin, iş dünyası liderlerinin, sosyal kuruluşlarının ve medya temsilcilerinin de yer aldığı 2 bin 800 kişi katılacak.

Graubünden Kantonu’nun tatil beldesi olan Davos‘ta düzenlenecek olan bu toplantılarda küresel zorluklar tartışılacak. WEF’in bu yılki sloganı “Güvenin Yeniden İnşası” şeklinde.

Bu yılki toplantılar, İsrail ile radikal İslamcı Hamas arasındaki savaş ile Rusya ve Ukrayna arasında iki yıldır devam eden savaşın gölgesinde yapılacak.

Toplantılarda önplana çıkacak olan diğer konular, istihdam yaratılması, yapay zekanın kullanımını, iklim, çevre ve enerji arzı olacak.

Kimler katılıyor?

Bu yılki toplantılara Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyj de katılacak. Bu, Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’ya saldırmasından bu yana Zelensky’nin İsviçre’ye ilk ziyareti olacak. Herhangi bir heyetin katılmayacağı Rusya, geçen sene olduğu gibi bu sene de boykot ediliyor.

WEF organizatörleri tarafından yapılan duyuruya göre, toplantılara katılacak olan diğer isimler şöyle;

Çin Başbakanı Li Qiang, İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei.

İsviçre WEF’e, Federal Konsey Başkanı Viola Amherd liderliğindeki birkaç Federal Hükümet üyesi ile katılacak. İsviçre’nin bu yılki odak noktası büyük olasılıkla AB temsilcileriyle yapılacak toplantılar olacak. Federal Hükümet bu yıl AB ile gelecekteki ilişkilere ilişkin bir anlaşma paketi müzakere etmek istiyor.

WEF’e, Ortadoğu’daki savaşın arka planında olan Ürdün, Lübnan, Irak ve Katar’ın da aralarında bulunduğu birçok bölge devletinin bakanları ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan’ın gelmesi de bekleniyor.

WEF’e Latin Amerika ve Asya’dan rekor katılım kaydedildi. Organizatörler, bunun küresel ekonomik çalkantıları yansıttığını söylüyorlar.

WEF’e gelecek olanların neredeyse yarısı iş dünyasının temsilcilerinden oluşacak. Verilen bilgilere göre 800’e yakın CEO Davos‘a gitmek istiyor.

Yapay zeka, kuantum mekaniği, biyoloji, uzay yolculuğu ve iklim alanlarından yaklaşık 150 teknoloji öncüsü de Davos’ta bulunacak.

Maliyetler

Bu yılki WEF toplantılarının güvenliğine yönelik maliyetler toplamda 9 milyon frank civarında olacak. Maliyetlerin 8’de 3’ü Federal Hükümet, 8’de 2’si Graubünden Kantonu, 8’de 2’si, Davos Belediyesi 8’de 1’i ise. Klosters belediyesi tarafından karşılanacak.

Güvenlik önlemleri dahilinde bölgede, Graubünden Kanton polisinin yanı sıra 5 bin askeri personel de konuşlandırılacak.

WEF karşıtı gösteriler

Daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da Davos’a doğru yürümek isteyen protestocular Cumartesi günü Küblis’ten Klosters’a olan yürüyüşlerine başlıyorlar. Yürüyüşün Pazar günü Davos’ta sona ermesi planlanıyor.

Ancak Graubünden Kantonu protestoculara izin vermeyeceğini açıkladı. Organizatörler ise bu kararı Federal Mahkeme’ye götürüp itiraz etmek istiyorlar. Ancak bu yılın sonuna kadar federal düzeyde bir mahkeme kararı çıkması beklenmiyor.