fbpx

ABD’li Blinken Türkiye dahil 7 ülkeye gidiyor

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la görüşmek üzere Türkiye’ye geliyor. Blinken, İsrail ve Batı Şeria’nın yanı sıra Türkiye dahil 7 ülkeye uğrayacak.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ve Batı Şeria’nın yanı sıra Türkiye, Yunanistan, Ürdün, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Mısır’ı da kapsayan bir haftalık ziyareti için yola çıktı. Blinken’ın cumartesi günü Türkiye’de olacağı açıklanmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller gazetecilere yaptığı açıklamada, Blinken’in İsrail’in Gazze’deki savaşıyla ilgili bir haftalık diplomasi faaliyeti için önümüzdeki hafta boyunca yapacağı ziyaretleri sıraladı.

Ziyaretler, yaklaşık üç aydır devam eden çatışmanın Gazze’nin ötesine geçerek İsrail işgali altındaki Batı Şeria’yı, Lübnan-İsrail sınırındaki Hizbullah güçlerini ve Kızıldeniz üzerinden Yemen ve İran’ı da içine almasından duyulan endişelerin arttığı bir dönemde gerçekleşiyor.

Miller Blinken’ın “bölgedeki tarafların çatışmanın büyümesini önlemek için atabilecekleri belirli adımları tartışacağını” söyledi. Miller, “Bu çatışmanın Gazze’nin ötesine yayılması ne İsrail’in, ne bölgenin, ne de dünyanın çıkarına olacaktır” dedi.

Blinken 30 Kasım’daki son İsrail ziyaretinin hemen ardından İsrail, Gazze’de ateşkese son verdiği açıklamış ve 1 Aralık’ta Gazze’ye yeniden saldırmaya başlamıştı.