fbpx

Berlin Freie Üniversite konferans salonu işgal edildi: “Viva, viva Filistin!”

Paylaş

Berlin Freie Üniversite öğrencileri fakültedeki amfiyi işgal etti. Öğrenciler slogan atarak ve Filistin’deki işgale karşı dayanışma çağrısında bulunarak üniversite içinde yürüyüş yaptı.

Berlin Freie Üniversitesi (FÜ) öğrencileri 14 Aralık Perşembe sabahı 1a amfisini işgal etti. Öğrenciler slogan atarak ve Filistin’deki işgale karşı dayanışma çağrısında bulunarak üniversite içinde yürüyüş yaptı. Eyleme tüm gün süren çeşitli konferanslar ve tartışmalardan oluşan bir program eşlik etti.

Sabah 9.45’te başlayan işgalin ilk saatinde 1a amfisi hâlâ sessizdi. Özgür Filistin İçin Öğrenciler (Students for Free Palestine) pankartları asıyor, yiyecek ve içecekleri organize ediyor, bilgilendirme masaları kuruyor ve sunum ekipmanlarını çalıştırıyorlardı.

Özgür Filistin İçin Öğrenciler, ağırlıklı olarak Freie Üniversitesi’nden öğrencilerden ve Waffen der Kritik gibi kuruluşlardan oluşan bir ittifaktır. İttifak kampüs genelinde bir gösteri ve flash mob tarzı eylemler düzenlemişti. Amfinin işgalini duyurmak için tıklım tıklım dolu kafeteryada yapılan kısa yürüyüş de dikkat çekti. İttifak yaptığı açıklamada, üniversite yönetiminin 7 Ekim’de açıkça İsrail devletinin yanında yer alan erken tutumunu kınadı. Özgür Filistin İçin Öğrenciler şunları talep etmektedir:

  • FÜ resmi olarak ateşkes çağrısında bulunmalı ve İsrail devletinin Filistinli sivillere yönelik şiddetini kınamalıdır.
  • FÜ, Filistin/İsrail’deki savaşa ilişkin akademik bir söylemi mümkün kılmalıdır.
  • FÜ, İsrail devletine yönelik eleştirileri antisemitik olarak tanımlayan IHRA’nın antisemitizm tanımını reddetmelidir.
Tepkiler, itiş kakış ve siren

Üniversite yönetimiyle yapılan görüşmelerin ve işgale geçici olarak göz yumulmasının ardından, bir yanda aktivistler ve ilgili öğrenciler, diğer yanda aktivistlerin ilanlarını ve posterlerini yırtan siyonist öğrenciler arasında çatışmalar çıktı. Siyonistlerin konferans salonuna zorla girme girişimleri itiş kakışa yol açtı. Bir Filistin bayrağı da çalındı ancak daha sonra geri alındı.

Polis geldiğinde, amfinin girişinin önündeki siyonist öğrencilerin bildirilere ve aktivistlere daha fazla saldırması engellendi ancak işgalcilere karşı da suç duyurusunda bulunuldu. Üniversite yönetimi, tüm öğrencilerin etkinliğe girişine izin verilmesi halinde programın devam etmesine izin verdi.

Öğrenci topluluğunun sesleri

“(…) Filistin dayanışmasını ele almanın farklı bir yolunu bulabileceğimiz bir yer yaratmak istedik. (…) Buna karşı kesinlikle bir direnç vardı ama artık duruşumuzu üniversitelere taşıyabiliyoruz.”

Öğrenciler ve örgütler tarafından yapılan sunumlarda İsrail devletinin kuruluş tarihi ve Almanya’daki Filistin direniş hareketine yönelik baskılar ele alındı. Gençlik örgütü Young Struggle, emperyalizme karşı mücadelenin bir parçası olarak ulusal kurtuluş hareketleri üzerine yaptığı sunumda, Gazze’deki savaş suçlarının yanı sıra yerinden edilmeye ve işgale karşı direnişin meşruiyetini vurguladı. Siyonist öğrenciler tarafından yapılan birkaç müdahale “Viva, Viva Filistin” sloganlarıyla bastırıldı.

“Önceden duyurulmayan işgallerde de böyle oluyor (…) diğer amfilere girmeniz gerekiyor. Sadece bağırarak değil, hayır! Toplu halde bildiri dağıtın, en önde durun ve beş dakika boyunca ne istediğinizi söyleyin” diyen bir öğrenci, öğrencilerden daha büyük bir katılım bekliyordu.

Tahliye duyurusu

Saat 15.30’da amfinin polis tarafından saat 16.00’da boşaltılacağı duyuruldu. Salondaki tartışma, tahliye emrine direnen öğrenciler için olası yasal sonuçlar üzerinde yoğunlaştı – korkular tartışıldı ve sonra reddedildi. Bu arada, ilgili öğrencilerin akını devam etti. Saat 16.00’dan sonra bile insanlar gelmeye ve işgali izlemeye devam etti. Bir televizyon ekibi pozisyon aldı ve polisin gelmesini bekledi.

“Alman silahları, Alman parası – dünyanın her yerinde işlenen cinayetler”

Program yüksek sesli bağırışlar eşliğinde serbest konuşmalarla devam etti. Polis geldi ve kapıları saatlerdir herkese açık olan işgal altındaki konferans salonuna girdi. Bu noktada, yaklaşık 100 kişi hala oradaydı ve hararetli tartışmalar yürütmekteydi.

“Elimi kırıyorsunuz!”

17.30. Amfi nihayet boşaltıldı. Büyük bir polis birliği öğrencileri çıkarmaya başladı – bazıları ağrı kesiciler kullanıyordu. Amfinin önünde hala götürülenlerle dayanışma sloganları atılıyordu. Alan sadece yavaş yavaş boşalıyor. Eylemi dışarıdan izleyen öğrenciler için durum nettir:

“Berlin Freie Üniversitesi, Filistinli öğrencileri susturmamanın ve korumanın önemli olduğunu defalarca teyit etti ve şimdi üzerlerine büyük bir polis birliği gönderiyor. Bu bir çelişkidir!”

[Perspektive Online’da yayımlanan Almanca orijinalinden Filistin’in Sesi Kolektifi’nden Erdal Yılmaz tarafından Sendika.Org için çevrilmiştir. Filistin’in Sesi Kolektifi’ni Twitter ve Instagram’dan takip edebilirsiniz.]