fbpx

İsviçre ve Almanya’daki sendikalardan Özak Tekstil işçileri ile dayanışma mesajları

Paylaş

Sendikal hakları ve insanca çalışma koşulları için direnen Özak Tekstil işçileriyle dayanışma sürüyor. İsviçre ve Almanya’da işçi sendikaları, Özak işçilerine dayanışma mesajı yolladı.

Urfa’da Özak Tekstil’de örgütlü olan Öz İplik İş sendikasından ayrılarak Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikasına (BİRTEK-SEN) üye olan işçiler sendikal haklarını elde etmek ve insanca koşullarda çalışmak talebiyle 19 gündür direniyor. Türkiye’nin pekçok kentinden Özak işçileriyle dayanışma eylemleri düzenlenirken İsviçre ve Almanya’daki işçi sendikalarından da destek açıklamaları geldi.

UNİA’DAN, ÖZAK İŞÇİLERİNE DAYANIŞMA MEKTUBU

İsviçre’nin en büyük sendikası Unia, Özak Tekstil işçilerinin mücadelesini destekleyen bir dayanışma mektubu gönderdi. Mektupta, işçilerin maruz kaldığı korkunç çalışma koşullarına ve artan iş baskısına dikkat çekilerek haklı mücadelelerinde yanlarında oldukları belirtildi.

Unia’dan gönderilen mektup şu şekilde:

“Türkiye’deki Özak Tekstil’in Sevgili Kardeş İşçileri, BİRTEK-SEN Sendikasının Sevgili Kardeşleri, İsviçre’deki sanayi işçilerini temsil eden sendikamız Unia adına size yazıyoruz. Özak Tekstil işçilerinin maruz kaldığı korkunç çalışma koşulları ve artan iş baskısını duyunca şok olduk. Buna, işçilerin sendika üyeliklerini Öz İplik-İş sendikasından BİRTEK-SEN’e değiştirmelerinin işten çıkarma tehdidinin yanı sıra zorla ve hatta polis yardımıyla engellenmesi de dahildir. Bu müdahaleler kabul edilemez! Tüm işçiler için iyi çalışma koşullarını garanti etmek ve sendikal haklarınıza saygı göstermek işverenin görevidir. İşveren, Öz İplik-İş Sendikası ve polis, işçileri belirli bir sendikada örgütlenmeye zorlayarak örgütlenme özgürlüğünü güvence altına alan ILO normlarını ihlal etmektedir. Siz Özak Tekstil işçisi kardeşlerimizle dayanışma içinde, fabrikanın işçilerin istedikleri sendikada örgütlenme haklarını tanımasını ve sendikacıların hapsedilmesi de dahil olmak üzere tüm baskı önlemlerine derhal son verilmesini talep ediyoruz. İşten çıkarmaların geri alınması, sendika üyelerine yönelik tüm tehdit ve baskıların son bulması ve BİRTEK-SEN’in işçilerin temsilcisi olarak tanınması taleplerinizde siz Özak Tekstil işçilerinin yanındayız. Sizinle dayanışma içindeyiz ve mücadelenizde size bol şans diliyoruz.”


STUTTGART VER.Dİ SENDİKASINDAN DAYANIŞMA MESAJI

Stuttgart Ver.di (Almanya Kamu Emekçiler Sendikası) bir açıklama yaparak Özak Tekstil işçilerinin direnişlerinde yanında olduklarını belirttiler.

Türkçe ve Almanca yapılan açıklamada, “Daha iyi yaşam koşulları ve daha mücadeleci bir sendikaya üye oldukları için iki haftayı aşkın direnen Özak işçilerinin haklı mücadelesinin yanında olduğumuzun bilinmesini istiyoruz” denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Hak ve adalet aramak suç sayılması kabul edilemez. Sendika, işçinin hak alma mücadelesinde en önemli araçtır. Sendika ve ücret artışı talep etmek suç değildir, demokratik bir haktır. Onurlu direnişinizi destekliyoruz.” 

Kaynak: EVRENSEL /Emine Sarıaslan