fbpx

Kaselakis’in başkanlığının ardından SYRIZA’da ayrılıklar sürüyor

Paylaş

Yunanistan’da iş insanı Stefanos Kaselakis’in SYRIZA Genel Başkanı olması sonrası partideki parçalanma sürüyor. “Şemsiye” fraksiyonunun ardından 9 milletvekili de partiden ayrıldı.

Yunanistan’da ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyonda (SYRIZA) iş insanı Stefanos Kaselakis’in Genel Başkanı olması sonrası ayrılıklar sürüyor.

“Şemsiye” fraksiyonun 13 Kasım’daki ayrılık kararının ardından 9 milletvekili de SYRIZA’dan istifa etti. İstifa eden vekiller, Kaselakis’i “antidemokratik şekilde yoluna devam etmekle” suçladı.

SYRIZA iktidarında bakanlık yapmış isimlerin de aralarında bulunduğu 9 milletvekili, istifa kararlarını parti sekreterliğine gönderdi.

İstifa eden isimler şöyle: Efi Ahçioğlu, Sia Anagnostopulu, Nasos İliopulos, Dimitris Canakopulos, Meropi Cufi, Theano Fotiu, Aleksis Hariçis, Hüseyin Zeybek ve Özgür Ferhat.

Milletvekilleri, yaptıkları açıklamada, mayıs ve hazirandaki genel seçimlerin Yeni Demokrasi Partisini güçlü şekilde iktidara getirdiğini hatırlattı, “ülkedeki siyasi eksenin sağa ve aşırı sağa kaydığını” söyledi.

Açıklamada SYRIZA’nın parçalanma krizi yaşadığı da kaydedildi ve “Partinin yeni lideri ve lider kadrosu sorunun siyasi özünü kavrayıp tartışmayı reddediyor. (Stefanos Kaselakis) Demokratik şekilde seçildi ancak antidemokratik şekilde yoluna devam ediyor. Partiyi parçalıyor” ifadeleri yer aldı.

NE OLMUŞTU?

2015’te bir dönem iktidarda kalan ancak Avrupa Birliği’nin ülkeye yönelik ekonomik politikalarına boyun eğerek 2019 seçimlerinde halk desteğini kaybedip iktidarı sağcı Yeni Demokrasiye (ND) bırakan SYRIZA, son genel ve yerel seçimlerde de yenilgi almış ve Aleksis Çipras parti başkanlığından istifa etmek zorunda kalmıştı.

Parti üyesi bile olmayan, aslen ABD’de yaşayan ve ABD Başkanı Joe Biden’a verdiği destekle tanınan Stefanos Kaselakis ise beklenmedik şekilde parti başkanı seçilmişti.

2015-2019 yıllarında Maliye Bakanı olan Öklid Çakalotos’un lideri olduğu parti içindeki “Şemsiye” fraksiyonu, Kaselakis’i “Trump’ın uygulamalarına başvurmak ve sağa sapan popülizm yapmakla” suçlamış ve partiden ayrılmıştı.

Kaselakis, fraksiyonun bakanlık yapmış 3 üyesini ihraç etmek istediğini ifade etmiş ve parti üyeleri arasında referandum yapılmasını önermişti.