fbpx

İngiltere’de halk Filistin için eylemde

Paylaş

Kamuoyu araştırmalarına göre halkın yüzde 76’sının İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını kınadığı İngiltere’de Filistin’e destek eylemleri yaygınlaşarak devam ediyor.

İngiltere’de yapılan birçok kamuoyu araştırmasına göre, halkın en az yüzde 76’sı İsrail’in Gazze’ye saldırılarını kınıyor ve Filistin halkının yanında olduğunu ifade ediyor. Halkın Filistin’e desteği sokakta, eylemlerde de kendisini gösteriyor. Son günlerde büyük tren garlarında yapılan gösterilerle ve eylemlerle ateşkes çağrıları bir kez daha dillendiriliyor.

7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırılarının ardından başta İngiltere olmak üzere ABD ve batılı ülkelerin İsrail’e koşulsuz desteği büyük tepki topladı.

EYLEMLERİN SAYISI ARTARAK DEVAM EDİYOR

İsrail’in hastane, okul, ibadet yerleri demeden her tarafa onbinlerce bomba yağdırması ve binlerce insanı katletmesine sessiz kalmayan İngiliz halkı, Savaş Karşıtı Koalisyon’un çağrısıyla Londra’da 14 Ekim’de 150 bin kişinin katıldığı bir gösteri düzenledi.

Saldırılar durmayınca 21 Ekim’de de tüm ülkede eylemler yapıldı. Sadece Londra’da yaklaşık yarım milyon kişi “Özgür Filistin” sloganı ile Başbakanlık Konutu önüne yürüdü ve savaşın derhal durdurulmasını talep etti. Benzer eylemler hemen hemen her şehirde yapıldı. İskoçya’nın Glasgow kenti başta olmak üzere Manchester, Bristol, Birmingham, Blackburn ve bir çok başka şehirde onbinlenrce kişi yine Filistin halkına destek için meydanlara çıktı.

21 Ekim’den sonra hafta içi her şehirde toplantılar konferanslar yapıldı. Londra’nın 33 belediyesinin hemen hemen hepsinde toplantılar yapılarak, İsrail’in saldırılarının durdurulması istenirken, İsrail’e tam desteğini açıklayan Sunak hükümeti, ve ana muhalefet partisi İşçi Partisi’ni kınayan açıklamalar yapıldı.

28 Ekim günü yeniden tüm ülkede eylemler yapıldı. Bütün şehirlerde yapılan eylemlerde kalabalıklar artarken, Londra’da bu sefer yarım milyonun üzerinde kişi Parlamento Meydanı’na yürüdü.

GARLAR İŞGAL EDİLİYOR

Tüm ülkede milyonlarca insan, İsrail’in katliamcı yüzünü bir kez daha görmüşken ona tam destek veren Muhafazakar Parti iktidarına da öfkeleniyordu. Ana muhalefet partisi İşçi Partisi, koşulsuz desteğinin yanında “insani yardımlara yol verilmeli” gibi açıklamalar yapmak zorunda kalırken, halkın talebinde geri adım yoktu ve derhal İsrail’in saldırılarının durdurulması isteniyordu.

İsrail’in karadan, havadan ve denizden saldırılarının hız kazanması karşısında İngiliz halkı geri adım atmadı ve her gün eylem yapar oldu. Geçtiğimiz pazartesi günü Londra’nın en işlek tren garlarından biri olan Liverpool Street İstasyonu saatlerce işgal edilerek eylem yapıldı. Binlerce kişi istasyona Filistin bayraklarıyla girerken “Özgür Filistin” sloganları attı.

Dün gece saatlerinde bir benzer eylem de Londra’nın en işlek istasyonunda gerçekleşti. Avrupa’ya giden Eurostar, ülkenin tüm şehirlerine üst tren servislerinin olduğu ve Londra’nın hemen hemen tüm metro hatlarının birleştiği King’s Cross istasyonu binlerce kişi tarafından işgal edildi. Saatlerce “Özgür Filistin” sloganları atan binlerce kişi bir kez daha İsrail saldırılarının son bulması, İngiltere hükümetinin israil’e desteğini derhal çekmesi talep etti.

Leicester Milletvekili Webbe, X hesabından yaptığı paylaşımında, King’s Cross’taki eylem görüntülerini alıntılayarak, “Susmayacağız ve susturulmayacağız.” ifadesini kullandı.

Bugün de ülkenin bir çok noktasında olduğu gibi yine Filistin’e destek ve İsrail’i kınayan eylemler yapılacak. Londra’nın birçok noktasında ayrı ayrı yürüyüşler yapılarak farklı güzergahlardan Trafalgar Meydanı’nda buluşulacak.

Kaynak: Evrensel