fbpx

İsviçre’de “Cumhuriyetin diğer ‘Yüzü’ konferansı” gerçekleştirildi

Paylaş

İsviçre’nin Basel şehrinde Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümü vesilesiyle “Cumhuriyet’in diğer ‘yüzü'” konferans  gerçekleştirildi. Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) İsviçre ve Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu’nun (ATİK) birlikte düzenlediği konferansta, Cumhuriyetin ekonomi politiği, halklar ve inançlar politikası, cinsiyet politikası ele alındı, geleceğin inşası konuşuldu.

4 ayrı oturum şeklinde yapılan konferansa HEDEP Milletvekili Meral Danış Beştaş, HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Gazeteci Hayko Bağdat, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyon Eşit Başkanı Nevin Kamilağaoğlu, araştırmacı yazarlar Melehat Kutun, Volkan Yaraşır, Erdal Yaraşır, Akademisyen Nevra Akdemir, ATİK Temsilcisi Zeynep Çalışkan konuşmacı olarak katıldı. 

Basel’in Aula Bläsi Schulhaus konferans salonunda gerçekleşen konferansın açılış konuşmasını SYKP adına Berfin Göçer ve ATİK adına Süleyman Gürcan yaptı.

SYKP İsviçre Sözcüsü Berfin Göçer açılış konuşmasında konferansı düzenleme gerekçelerini Cumhuriyetin yüzyıldır yok saydığı ya da yok ettiği halklar ve inançların, fütursuzca sömürdüğü emekçilerin, baskı ve tahakküm altında tutulan kadınları, LGBTİ+ların sesini duyurmak için düzenlediklerini belirterek “bize bu cumhuriyet yetmez, eşit özgür, demokratik ve sosyal bir cumhuriyet istiyoruz, ve mutlaka kuracağız” dedi.

‘EKONOMİ HAKİM SINIFLARIN ELİNDE OLDU’

Melehat Kutun, Cumhuriyeti ilk kurulurken bir sermayesinin olmadığına vurgu yaparak “Batılı anlamda bir sermaye birikimi yoktu. Cumhuriyet el koyarak bir sermaye birikimi yarattı. Uzun bir tarihsel süreç için ekonomi politiği hep devlet merkezli gelişti. 1980’den sonra da ise ekonomi hakim sınıf, elitler denilebilecek grubun elinde oldu ve halkın kalkınmasına, diğer sorunların çözülmesinin önünde engel oldu” dedi.

‘KARŞI DEVRİM TARİHİ’

Volkan Yaraşır ise işçi sınıfının Cumhuriyet ile birlikte nasıl şekil aldığını dile getirdi. Yaraşır, “100 yıllık cumhuriyet tarihi aslında bir karşı devrim tarihidir. Devlet hep işçi sınıfını tehlikeli olarak görmüştür” dedi.
Erdal Emre ise cumhuriyet tarihinin hep kurgular üzerine inşa edildiğini belirterek, “Bize hep masal anlattılar ama gerçek çok farklıydı” diye belirtti.

‘KÜRT ÖZGÜRLÜK HAREKETİ TABUYU YIKTI’

Konferansın ikinci oturumunun konusu ise “Cumhuriyetin halklar ve inançlar politikası” oldu. Moderatörlüğünü Toros Korkmaz’ın yaptığı oturuma HEDEP Milletvekili Meral Danış Beştaş, Gazeteci Hayko Bağdat ve AABK Eşit Başkanı Nevin Kamilağaoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Hayko Bağdat, “Ermeniler olarak yok edildik. Ortadoğu’da en az yaşayan kesim olduk, Ortadoğu’da en az Ermeni olan ülke olduk. Türkiye tarihi katliamlar tarihidir. Türk solu Ermeni meselesi ile yüzleşmedi. Kürt özgürlük hareketi bir tabuyu yıktı” dedi.
AABK Eşit Başkanı Nevin Kamilağaoğlu, Cumhuriyet ile birlikte Alevilerin inanç sorunlarının çözülmediğini, aksine yok sayıldığını vurguladı.

‘KÜRT DÜŞMANLIĞI MUHALEFETTE DE VAR’

HEDEP Milletvekili Meral Danış Beştaş da “Kürt düşmanlığı sadece iktidarda yok, muhalefette de var. CHP lütfetti, yabancı askerler konusunu sebep göstererek tezkereye hayır dedi. Hamas’a terör örgütü demiyorlar ama YPG-YPJ terör örgütü diyorlar. Kürt düşmanlığı kadar inanç düşmanlığı da aynı seviyede. Cumhuriyeti demokratikleştirme çabamız var . bu sebepten dolayı linç ediliyoruz” dedi.

‘ERKEKLERDEN ALACAKLIYIZ’

Moderatörlüğünü Fahriye Usta’nın yaptığı “Cumhuriyetin cinsiyet politikası” adlı oturumun Katılımcıları ATİK’ten Zeynep Çalışkan ile Akademisyen Nevra Akdemir oldu. Zeynep Çalışkan, savaşta var olan kadınların, Cumhuriyetin kuruluşunda unutulduğunu dile getirdi.

Akademisyen Nevra Akdemir ise “Devlet yarattığı sistemle kadınları eve mahkûm ediyor. Eşinin izni olmadan çalışamıyor. Şu bir realite; erkeklerden alacaklıyız” dedi.

‘KÜRT HAREKETİ UMUT VADEDİYOR’

HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü, İsrail-Filistin çatışmasını değerlendirirken, nükleer bir savaş tehlikesiyle karşı karşıya bulunulduğunu dile getirdi.

 Ülkede 3. bir alternatife ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Kürkçü  “Türkiye cumhuriyeti devleti demokratikleştirilemez. Türkiye’de bir tohum yok. Demokratik ve sosyal bir cumhuriyete ihtiyaç var. Kürt hareketi bir umut vadediyor bize” dedi.

ANF / Gaste Avrupa