fbpx

NATO daha fazla silah üretimi istiyor: “Mühimmatın dibini sıyırdık”

Paylaş

NATO Askeri Komitesi Başkanı Rob Bauer, Ukrayna savaşına işaret ederek “Mühimmatın neredeyse dibini sıyırdık” dedi ve daha fazla silah üretimi istedi.

NATO Askeri Komitesi Başkanı Amiral Rob Bauer, Batılı ülkelerin Ukrayna’ya verdiği destek nedeniyle mühimmatsız kalmak üzere olduğunu öne sürdü. Varşova Güvenlik Forumunda konuşan NATO’nun en üst seviyeli askeri yetkilisi olan Bauer “Mühimmatın neredeyse dibini sıyırdık” dedi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Bauer hem hükümetlerin hem de savunma şirketlerinin “Üretimi çok daha hızlı bir tempoda artırması gerektiğini” ileri sürdü.

Bauer, NATO ülkelerinin on yıllar boyunca askeri alana yeterli yatırım yapmadığını, bu yüzden Ukrayna’ya mühimmat tedarikine başladıklarında pek çok ülkenin cephaneliğinin yarısının bile dolu olmadığını söyledi.  “Daha büyük hacimlere ihtiyacımız var. Tam ihtiyaç olduğu anda, tam ihtiyaç olan miktarda üretim yapan liberal ekonomiler pek çok şey için iyi olabilir fakat bir savaş sırasında ordular için iyi sonuçları olmaz” ifadelerini kullandı.

Forumda konuşan İngiltere Savunma Bakanı James Heappey de benzer bir şekilde daha fazla silahlanma talebini dile getirerek, NATO üyelerini gayrisafi yurt içi hasılalarının yüzde 2’sini savunmaya harcamaya davet etti.

İsveç Savunma Bakanı Pol Jonson da Ukrayna’yı uzun vadede desteklemeye devam edebilme gerekçesiyle Avrupa’nın savunma sanayisine çekidüzen vermesi gerektiğini söyleyerek, “Şu anda mühimmatımızın önemli bir kısmını harcadık. Ve uzun vadede Ukraynalıların Avrupa’daki bu savunma endüstrisinden mühimmat edinmeye devam edebilmesi hayati öneme sahip. Burada hacim konusunda önemli dersler aldık, özellikle de top mühimmatı konusunda” dedi.

SİLAH ÜRETİMİ DAHA FAZLA SAVAŞIN GARANTİSİ

Öte yandan devlet liderlerinin söylediklerinin aksine Ukrayna savaşı silah üretimini ve ticaretini büyük boyutta artırdı. Silah tekelleri rekor kârlar kazandı. Merkezi Stockholm’da bulunan Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsünün (SIPRI) son verilerine göre küresel silah satışı 2021’de yaklaşık yüzde 2 arttı.

ABD’yle diğer ülkeler arasındaki silah satışı 2022’de 51,9 milyar dolar artış gösterdi. Bunun önemli nedeni ABD’nin Avrupa’daki müttefiklerinin Rusya’ya karşı silahlanma stratejisi. Önceki yıla kıyasla bu yüzde 49’luk bir artış anlamına geliyor.

Doğrudan ticari satışlar yani yüklenici firmalardan hükümetlere doğrudan satışta da büyük artış var. 2021’de 103.4 milyar dolar olan satış, 2022’de 153,7 milyar dolara yükseldi.