fbpx

75 bin sağlık emekçisi ABD tarihindeki en büyük sağlık grevine başladı

Paylaş

ABD genelinde yüzlerce şubesi olan Kaiser’de çalışan 75 bin sağlık emekçisi greve çıktı. 7 Ekim’e kadar sürecek grev, ülke tarihinin en büyük sağlık grevi olma özelliği taşıyor.

ABD’de Kaiser Permanente vakfına bağlı sağlık kurumlarında çalışan yaklaşık 75 bin sağlık çalışanı çarşamba günü greve çıktı. Grev, ABD tarihinde sağlık çalışanları tarafından gerçekleştirilen en büyük grev olma özelliğini taşıyor.

ABD genelinde yüzlerce şubesi olan Kaiser’in, aralarında hemşire, acil servis teknisyeni, solunum terapisti gibi 75 bini aşkın personeli 7 Ekim’e kadar iş bırakacak. Grev Kaliforniya, Oregon, Washington, Colorado ve Virginia bölgelerindeki çalışanları kapsıyor. Sağlık emekçileri, daha ücret ve çalışma koşulları talep ediyor.

Los Angeles’ta lisanslı bir mesleki hemşire olan Rajwinder, wsws.org’a yaptığı açıklamada, “Daha iyi ücret, daha iyi personel, daha iyi sosyal haklar için grevdeyiz. Ailelerimize bakabilmeyi hak ediyoruz. Çalıştığımız yerde yaşayabilmek istiyoruz” dedi.

ABD’de başta taşra hastaneleri olmak üzere yüzlerce hastane 2000 yılından bu yana kapatıldı. Enflasyon sürekli artarken, özellikle hasta bakım pozisyonlarında ücretler büyük ölçüde durgunlaştı. Amerikan Tabipler Birliği’nin bir raporu, sağlık çalışanlarının yüzde 86 gibi büyük bir çoğunluğunun haftada 40 saatten fazla, yüzde 23’ünün ise haftada 60 saatten fazla çalıştığına işaret ediyor.

Pandemi de yine en çok sağlık çalışanlarını etkiledi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Mayıs 2021’e kadar 180 bin sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini tahmin ediyor. Gerçek rakamın ise çok daha fazla olduğu sanılıyor.

YÖNETİCİLERİ MİLYONLAR KAZANIYOR

“Kâr amacı gütmeyen vakıf” statüsünde olan Kaiser’in Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Gregory Adams yılda yaklaşık 16 milyon dolar kazanırken, sonraki 35 üst düzey yöneticinin her biri 1 milyon dolardan fazla maaş alıyor.

Kaiser ağı bir bütün olarak 44,5 milyar dolar nakit rezervine sahip ve 2023 yılının ilk yarısında 3,3 milyar dolar net gelir, yani kâr kaydetmiş. Ancak yönetim daha iyi ücret sağlamak ve daha fazla personel işe almak için yeterli para olmadığını ileri sürüyor.

Kaiser çalışanları, Kaiser Permanente Sendikaları Koalisyonuna (CKPU) bağlı sendikalarda örgütlü. CPKU işçilerin sözleşmelerinin sona ermesinden üç gün sonra ve işçilerden gelen büyük baskı üzerine grev çağrısı yaptı. CPKU, şirketten sözleşmenin birinci ve ikinci yıllarında yüzde 7, üçüncü ve dördüncü yıllarında ise yüzde 6,25’lik bir artış ve Kaiser genelinde (saat başı) 25 dolarlık asgari ücret talep ediyor.

ABD’de diğer taraftan Birleşik Otomotiv İşçileri sendikasının 25 binden fazla üyesinin Ford Motor, General Motors ve Stellantis’e karşı grevi devam ediyor. 

Kaynak: Evrensel