fbpx

İsviçre’ye açık mektup: Arabalarınızın benzin depolarının Ermeni çocuklarının kanıyla doldurulmasına izin vermeyin

Paylaş

19 Eylül 2023’de bildiğiniz gibi Azerbaycan askeri güçleri, Türkiye, Rusya, İsrail, Pakistan ve Orta-Doğu’dan topladıkları cihadistlerin destekleriyle Dağlık Karabağ (Artsakh) topraklarını işgal ettiler. 120 binden fazla Ermeni zorla ata topraklarından göç etmek zorunda kaldı.

Günlerdir, on binlerce Ermeni, Azeri askerlerin ve paramiliter güçlerin işkence ve ölüm tehditleri altında canlarını kurtarmak için Ermenistan topraklarına ulaşmaya çalışıyor.

Ermeni halkına karşı 2020 ve 2023 savaşları Azerbaycan devleti ve Aliyev ailesine ait petrol ve gaz firması SOCAR tarafından finansman edilmekte.

SOCAR; ’’Karabağ Azerbaycan’dır’’ sloganları ve Ermenistan’a karşı nefret söylemleri içeren propagandalarla savaş kışkırtıcılığı yapıyor.

İsviçre’de SOCAR Energy Switzerland adıyla hizmet sunan SOCAR, Azerbaycan devletine ve Aliyev ailesine ait bir kuruluş.

SOCAR, 2012 yılında itibaren İsviçre’de Migros’un bir alt kuruluşu Migrolino’ya ortaklık yapıyor.

SOCAR’ın, İsviçre’de 200 benzin istasyonu ve 800 çalışan personeli mevcut. Bu benzin istasyonlarında Migros ürünleri satılıyor.

SOCAR firmasının İsviçre’den elde ettiği paralarla Ermeni halkına karşı yürütülen savaşı finanse ettiğini hem uluslararası insan hakları kuruluşları hem İsviçre parlamentosunun birçok milletvekili hem de kamuoyu tarafından haklı endişelerle defalarca dile getirilmiştir.

CVP’li Federal Meclis üyesi Stefan Müller-Altermatt, konuyla ilgili şunları söyledi:
“Migros’un frankları doğrudan savaşa akabilir ve bu olmamalı. SOCAR ile olan sözleşmelerin feshedilmesi gerekiyor. Migros, İsviçreli müşterilerinden gelen paraların savaşa harcanmasını önlemeli. Bakü’deki rejimin yaptığı soykırımdır. Dışişleri Bakanlığı (EDA) bunu söylemekten korkuyor ve diktatörle yakınlaşıyor.” Ermenileri bombalamak için kullanılan para İsviçre’de kazanılıyor, Azerbaycan’a karşı yaptırımlara ihtiyaç var ve kana susamış diktatörü kelimeler durduramayacak. Ermenilerin uluslararası korumaya ihtiyacı var, aksi takdirde katledilecekler. İsviçre’nin bu korumayı açıkça talep etmemesi anlaşılır gibi değil.”

İsviçre Parlamentosu’nun sosyalist üyesi Laurence Rielle Fehlmann da parlamentoya verdiği soru önergesinde şunları söyledi:
“Ermeni sivillere atılan bombaların bedeli İsviçre’den kazanılan paralarla ödeniyor. Bu ülkede iktidarda olan Aliyev ailesine ait Azerbaycanlı grup SOCAR, cirosunun büyük bir kısmını İsviçre’den elde ediyor. Bu fonlar açıkça soykırım için kullanıldığında Federal Konsey ne yapmayı planlıyor?’’

İsviçre Federal Konseyi ve kamuoyunun bu gerçekleri burada ifade ettiğimden daha fazlasını bildiğinden şüphe etmiyorum.

Aliyev ailesi servetinin ve SOCAR’ın cirosunun büyük bir kısmı İsviçre’deki ticari ilişkilerinden elde ediyor.

Federal Konsey, Cenevre Kantonu Devlet Konseyi, Cenevre Belediyesi Konseyi, gazetelerin ve televizyonların genel yayın yönetmenleri ve İsviçre vatandaşlarının insanlığa karşı suç ve savaş işleyenlerle ilişkilendirilmeyi asla kabul etmeyeceklerine ve böyle bir kara lekeyi İsviçre’nin hak etmeyeceğine inanarak, Tüm İsviçre yetkililerinden acilen aşağıdaki tedbirleri almalarını rica ediyorum:

• Aliyev ve ailesine ait İsviçre’deki tüm banka hesapları ve mal varlıklarına el konulması,

• Aliyev ve ailesine ait bütün mal varlıkların, savaş tazminatı olarak topraklarından göçe zorlanan 120 bin Ermenistanlıya ödenmesi,

• SOCAR firmasıyla olan bütün sözleşmelerin feshedilmesi,

• İsviçre’de yaşayan herkesin SOCAR istasyonları boykot etmeli, arabalarınızın benzin depolarını Ermeni çocuklarının kanıyla doldurulmasına izin vermeyin,

• İsviçre Federal Konseyi acil olarak, Ermenistan’a göç etmek zorundan kalan 120 bin kişiye acil insani yardım ulaştırmalı, bildiğiniz gibi Ermenistan’da kış mevsimi çok şiddetli geçmektedir, bu insanların soğuktan, açlık, susuzluk ve hastalıktan topluca ölmelerini seyretmeyin,

• Ukraynalı ve Suriyeli savaş mağdurlarına uygulanan mülteci kabul etme şartlarını Karabağlı Ermeniler içinde uygulanmalı, acil sağlık sorunları olanların acil olarak İsviçre’de tedavileri sağlanmalı,

• Ermenistan’ın toprak bütünlüğe yönelik Azerbaycan ve Türkiye’nin yeni saldırılarına karşı açık ve net tavır almalı,

• İsviçre Azerbaycan’a savaş malzemesi ihracatını derhal durdurmalı.

İsviçre Ermeni halkının soykırımına ortak olmamalıdır. Ticari faaliyetlerin devletlerin tarihinde önemli bir yerleri yoktur ama İnsanlık için ödedikleri bedeller, nesiller boyu şükranla anılacaklar.

Demir Sönmez