fbpx

Bern’de Azerbaycan protestosu: Artsahk’ın işgalini SOCAR ve Migros finanse ediyor

Paylaş

Yüzlerce kişi Cumartesi öğleden sonra İsviçre’nin başkenti Bern’nin, Katedral Meydanı’nda “Azerbaycan’ın Artsahk – Dağlık Karabağ’daki saldırganlığına” son verilmesi talebiyle toplandı. Mitingde İsviçre Konfederasyonu’nun Artsahk – Dağlık Karabağ Ermenilerinin korunması konusunda daha cesur kararlar alması ve daha fazla zaman kaybetmeden harekete geçilmesini talep edildi.

Azerbaycan, Rusya, Türkiye, Pakistan ve İsrail’in, Artsakh ve Ermenistan, halkına karşı ortak saldırganlığı aralarında pek çok İsviçre Federal Milletvekili’nin de olduğu protestocular tarafından kınandı.

İsviçre-Ermeni Derneği, İsviçre Ermeni Birliği, Zürih Ermeni Derneği, Uluslararası Hıristiyan Dayanışma Örgütü (CSI) ve Tehdit Altındaki Halklar Derneği’nin tarafından düzenlenen gösteriye çok sayıda kurum ve kişi destek verdi. Mitinge katılanlar arasında öne çıkanlar şunlardı: Sarkis Shahinian (İsviçre-Ermenistan GSA Derneği eş başkanı), Joel Veldkamp (Christian Solidarity International CSI’nin uluslararası iletişim yöneticisi), Christoph Wiedmer (Tehdit Altındaki Halklar Derneği Yöneticisi), Stefan Müller Altermatt (İttifakın Ulusal Danışmanı) Merkez), Christine Badertscher (Yeşiller Ulusal Meclis Üyesi), Anna Tanner (Bern Kantonu Sosyalist Partisi Eş Başkanı), Marc Jost (Evanjelist Halk Partisi (PPE) Ulusal Meclis Üyesi), Andreas Gafner (Bern Kantonu Ulusal Meclis Üyesi) Federal Demokratik Birlik UDF), Erich von Siebenthal ((SVP) Ulusal Meclis Üyesi, Miganouche Baghramian (İsviçre Ermeni Birliği Başkanı, UAS), Tuncay Yılmaz (SYKP Kurucu Eş Başkanı), Toros Korkmaz (SYKP İsviçre Koordinasyonu), Songül Çelik (FEDA İsviçre Temsilcisi).

Anna Tanner – Bern Kantonu Sosyalist Parti Eş Başkanı

SOCAR ve Migros finanse ediyor

Yapılan konuşmalarda Avrupa ülkelerinin Artsahk’ın işgal ve ilhakını sessizce onayladığı ve özellikle bu savaşın, Azerbaycan petrol ve gaz şirketi SOCAR’ın Avrupa ülkeleri ve İsviçre’deki petrol ve gaz satışları yoluyla elde ettiği kaynaklarla finanse edildiği vurgulandı.

İsviçre Parlamentosu Sosyalist Parti üyesi Laurence Rielle FEHLMANN, parlamentoya sunduğu soru önergesinde şunları söyledi: “Ermeni sivillere yönelik bombaların bedeli, İsviçre’de kazanılan parayla ödeniyor.” SOCAR ve Migros ortak oldukları 200 benzin istasyonu İsviçre’de faaliyet gösteriyor. Ayrıca Azerbaycan devlet şirketi SOCAR Avrupa merkezi İsviçre’nin Zürih ve Cenevre kantonlarında bulunmaktadır. SOCAR İsviçre’de kazandığı milyarlarca dolar ve ayrıca İsviçre üzerinden yapılan petrol ve gaz satışlarından 40 milyar dolar kazandıklarını düşünürsek İsviçre ve Azerbaycan ortaklığın derin ilişkilerini anlamakta zorluk çekmeyiz.”

Miganouche Baghramian – İsviçre Ermeni Birliği (UAS) Başkanı

Mitigde yapılan konuşmalarda Ermeni halkına karşı başlatılan yeni bir soykırımın en önemli finans merkezlerinde birisinin de İsviçre olduğu vurgulandı.

Uluslararası güçlerin Azerbaycan’a açık desteği

Eylemde uluslar arası düzeyde Azerbaycan’ın Artsahk’ı işgaline verilen desteğe dikkat çekildi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsrail Başbakanı Netanyahu, 19 Eylül’de Azerbaycan, Türkiye, Rusya ve İsrail’i koalisyonun liderliğinde Dağlık Karabağ’a (Artsakh) yönelik askeri işgal ve ilhak savaşında taraf olduklarını ve desteklerini açıkça beyan ettikleri dile getirildi

Azerbaycan’ın Artsakh saldırısına ilk destek Rusya’dan geldiğine de dikkat çekildi. Kremlin sözcüsü Peskov, “Azerbaycan kendi topraklarında yasal olarak faaliyet gösteriyor” açıklamasıyla Azerbaycan’a açıkça destek vermişti.

İsrail Başbakanı Netanyahuise 78. BM Genel Kurulu’nda “İsrail ile Azerbaycan arasında her şey yolunda, inanın bana daha da iyi olacak. Azerbaycan’a selamlarımı gönderiyorum”. diyerek Azerbaycan’a desteğini açıkça ifade etmişti.

Türk devletinin Ermeni halkına yönelik resmi ideolojisi tüm saldırılarıyla devam ettiğine de dikkat çekilirken, 20 Eylül 2023’te Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, New York’taki 78. BM Genel Kurulu’nda Azerbaycan’ın Artsakh’ı işgaline desteğini açıkladığı belirtildi. Bu açıklamanın yapıldığı gün, 19 Ocak 2007’de katledilen Ermeni gazeteci ve Agos gazetesi yazı işleri müdürü Hrant Dink’in katillerinin yargılandığı davanın tek tutuklu sanığı Adem Sağlam da mahkeme tarafında serbest bırakılıldı.

Yeni bir Ermeni soykırımı riski

Konuşmacılar ayrıca Dağlık Karabağ’da (Artsakh) yaklaşık 120.000 Ermeni’nin etnik temizlik tehdidi altında olduğunu ve tüm temel ihtiyaçlarından mahrum bırakıldıklarına dikkat çektiler. 19 ve 20 Eylül 2023, insanlık tarihinde kara günler olarak geçtiği belirtilirken Artsakh’ın askeri işgali ve soykırım tehdidinin devam ettiği söylendi.

Mitingde 120.000 Artsakh Ermeni halkına yönelik soykırım tehdidi devam ederken, dünyanın buna karşı sessiz kalmasının kabul edilemez bir utanç olduğunun altı çizildi.


Ermeni halkına karşı işlenen bütün insanlık suçları TC tarafından asla mahkum edilmemiştir.

Fotoğraflar & Haber: Demir Sönmez / Gaste Avrupa