fbpx

İngiltere İtfaiyeciler Sendikası: “Mülteci hapishanesi” Bibby Stockholm bir ölüm tuzağı

Paylaş

İtfaiye İşçileri Sendikası (FBU) hükümete mektup yazarak, sığınmacı ve mültecilerin zorla yerleştirildiği Bibby Stockholm adlı geminin adeta bir ölüm tuzağı olduğu uyarısı yaptı.

İngiltere’de sığınmacıların tutulacağı Bibby Stockholm gemisi hakkında, yangın durumunda güvenli olmadığı gerekçesiyle yasal işlem başlatılacağı duyuruldu. Bir süredir gemideki güvenlik ve sağlık koşullarını inceleyen İtfaiye İşçileri Sendikası (FBU) İçişleri Bakanı Suella Braverman’a bir mektup yazarak, koşulların güvenlik açısından uygun olmadığını ifade etti.

FBU Genel Sektereri Matt Wrack, gemide yeterince yangın çıkışı olmadığını, geminin insanların içinde yaşaması için planlanmadığını, 222 olan yatak kapasitesinin 506’ya çıkarıldığını ve bu nedenle hiçbir şekilde güvenli olmamakla beraber adeta bir ölüm tuzağı hazırlandığını belirtti.

İSKOÇ HÜKÜMETİ BAKANI YALANLADI

İçişleri Bakanı Suella Braverman ise FBU’yu suçlamak için BBC’ye yaptığı açıklamada geminin güvenli olduğunu savundu. FBU’nun hükümete bir politik saldırıda bulunduğunu ve İşçi Partisi politikası yaptığını iddia eden Braverman, İskoçya’da da bu tür göçmen gemilerinin olduğunu ve güvenlik sorunlarının olmadığını öne sürdü.

Bakanın ana muhalefetteki İşçi Partisinin söylemini kullanmakla suçladığı FBU, son zamanlarda İşçi Partisine desteğini çekmeyi tartışan birkaç sendikadan biri.

Öte yandan İskoçya Hükümeti adına bir sözcü ise yaptığı açıklamada, “Bakan Braverman’ın söylediği kesinlikle doğru değil. Biz hiçbir zaman göçmenleri bir gemiye toplayıp orada güvenliksiz koşullarda tutmadık. Her zaman söyledik. Bibby Stockholm gemisi güvenli değil. Daha önce çok kısa bir süreliğine Ukraynalı göçmenleri bir cruise gemisinde ağırladık. Cruise gemisi ile Bibby Stockholm bambaşka şeyler” dedi.

Bibby Stockholm, geçtiğimiz ay güney İngiltere’deki Portland Limanı’na getirilmiş ve 500 göçmenin yerleştirilmesi planı yapılmıştı. Bir hafta sonra, yerleştirilen 39 göçmen, gemide lejyoner hastalığına sebep olan bakterinin tespit edilmesi üzerine tahliye edilmişti.

ELEKTRONİK KELEPÇE PLANI

Hükümet, başta suçlara karışmış göçmenler olmak üzere, ülkeye belgesiz giren ve ilk ifadeden sonra serbest bırakılanlara elektronik kelepçe takma planı yapıyor. Birçok kampanya grubu, hükümetin bu planının insani olmadığını ve göçmenler üzerinde oynanan bu oyunlara son verilmesi gerektiğini belirterek hükümeti mahkemeye vermeye hazırlanıyorlar.

Hakkında tartışmaların büyüdüğü Bibby Stockholm gemisiyle ilgili kişisel başvuruların yanı sıra, insan hakları örgütleri de geminin uluslararası hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle yasal işlem başlattılar. Son olarak İtfaiye İşçileri Sendikası yasal işlem başlatmış oldu.

Hükümet, belgesiz göçmenlerin otellerde tutulmasının büyük bir masrafa neden olduğunu, bu nedenle daha ucuza mal edilecek barınma yerleri bulmak zorunda olduğunu iddia ediyor. İnsan hakları örgütleri ve ırkçılık karşıtı gruplar, “Toplam 127 bin göçmenden 500 tanesini bir gemiye hapsederek nasıl bir para biriktiriliyor” diye soruyor. Bibby Stockholm’un kapatılması için kampanyalar devam ediyor.

Kaynak: Evrensel