fbpx

Wagner paralı askerlerinin patronu Prigojin düşen özel jette öldü

Paylaş

Ukrayna savaşının sevk ve idaresi konusunda çatışmaya düştüğü Rusya Ordusu’na isyan eden Wagner paralı asker şirketinin patronu Prigojin, düşen özel jette öldü. Tanıklar uçağın düşüşü öncesinde iki uçaksavar atışı duyduklarını söyledi.

Rusya Odusu’na karşı Haziran’da başlattığı isyanın ardından Belarus’a konuşlanmasına izin verilen Rusya’nın paralı asker şirketi Wagner’in patronu Yevgeniy Prigojin Moskova’dan St. Petersburg’a uçarken düşen bir özel jet uçağındaki 10 yolcu arasında öldü. 

Rusya devlet haber ajansı RIA Novosti’ye göre, Rusya Acil Durum Bakanlığı uçaktaki, üç mürettebatın da içinde olduğu 10 kişinin tümünün yere çakılan uçakta öldüğünü bildirdi. Rus yetkililer, daha fazla ayrıntı vermeksizin yolcu listesinde Prigojin adında bir yolcunun bulunduğunu doğruladı. 

Financial Times’ın haberine göre, Rus güvenlik servislerine yakın olduğu bilinen sosyal medya kanallarından paylaşılan videolar, Moskova’nın kuzeybatısındaki Tver bölgesinde, Kujenkino köyü yakınlarındaki bir kaza yerinin çarpıcı görüntülerini aktarıyor. 

Görüntülerde, acil servislerin yanan bir uçağın iskeletine yaklaştığı görülüyor. Yetkililer, kaza mahallinden sekiz cesedin çıkarıldığını bildirdi. Soruşturma yetkilileri kazayla ilgili olarak bir ceza davası açıldığını bildirirken Rusya havacılık ajansı Rosaviatsiya, bir komisyon kurarak uçağın kara kutusunu aramaya başladıklarını açıkladı.

Uçaksavar atışları iddiası

Wagner bağlantılı bir sosyal medya kanalı olan Grey Zone’dan (Gri Bölge) yapılan bir paylaşımda, uçağın Rus uçaksavar savunma güçlerince düşürüldüğü ileri sürülüyor.  

Görüntülerde uçağın düştüğü bölge sakinleri kazadan önce “iki karakteristik hava savunma atışı” sesi duyduklarını söylediler. Telegram’daki bir haber kaynağı olan Mash de, yerel halkın kazadan önce iki yüksek sesli patlama duyduğunu söyledi.

Putin ve Biden’ın tepkileri

Financial Times’ın haberine göre, Putin, kazanın bildirildiği sırada Ukrayna sınırına yakın Kursk bölgesinde İkinci Dünya Savaşı’ndaki Sovyet zaferlerini anmak için düzenlenen bir konserde konuşma yapıyordu. Nevada, Tahoe Gölü’nde tatilde olan ABD Başkanı Joe Biden, ise gazetecilere verdiği demeçte, “ne olduğunu bilmediğini” ancak “şaşırmadığını” söyledi ve “Rusya’da Putin’in arkasında olmadığı pek bir şey olmuyor” diye ekledi.

Prigojin’in “beklenen” sonu

Eski bir hazır yemek şirketinin sahibi olması dolayısıyla Kremlin’de “Putin’in aşçıbaşı” olarak bilinen Prigozjin, daha sonra kurduğu paralı asker ordusuyla Rusya’nın Ukrayna’da yürüttüğü savaşın en önemli askeri liderlerinden biri olarak öne çıkmıştı. Wagner’in adamları, Rusya’nın güneyindeki iki büyük şehrin kontrolünü ele geçirip Moskova’ya doğru yürüyüşlerinde iki helikopteri ve bir uçağı düşürüp en az 13 askeri öldürmüş olmalarına karşın görünüşe göre Putin tarafından “affedilmiş” sayılıyorlardı. 

Ancak ABD’de CIA kaynakları Prigojin’e yönelik “intikam” hamleleri beklediklerini belirtmişlerdi. 

Kremlin ile Wagner arasındaki anlaşma uyarınca, Wagner, Belarus lideri Aleksander Lukaşenko’nun aracılık ettiği ateşkesin ardından Belarus’ta ordugah oluşturmuştu. Prigojin Temmuz’da Wagner’in yeniden Afrika’daki çatışma alanlarına döneceğini, Pazartesi günü yayınlanan bir videoda, “Rusya’yı tüm kıtalarda daha da büyütmek” için Afrika’da olduğunu söylemişti. 

Kaynak: Bianet