fbpx

Almanlar aşırı bürokrasiden şikayetçi

Paylaş

Almanya’da yapılan bir ankete göre devlet kurumlarına duyulan güven rekor seviyede düştü. Ülkede başbakandan, sıradan vatandaşa kadar herkes bürokrasiden şikayetçi. 

Almanya uluslararası alanda dakiklik ve disiplinle ünlü. Ancak bunun hala geçerli olduğunu düşünüyorsanız muhtemelen Almanya’da yaşamıyorsunuz. Ülkede bir doktor randevusu almak, çocukları anaokullarına yazdırmak, kayıp pasaport işlemleri gibi basit işlemler dahi olağanüstü bir şekilde zorlaştı. Alman trenleri dahi artık yüzde 60 oranında gecikmeyle seyahat ediyor. 

Devlete güven yüzde 27

Yapılan yeni bir ankete göre Almanya’da halkın sadece yüzde 27’si devletin sorumluluklarını yerine getirebildiğini düşünüyor. Alman Kamu Hizmetleri Federasyonu (DBB) tarafından bu hafta yayınlanan anket devlete duyulan güvenin yüzde 56’dan yüzde 27’ye kadar indiğini gösteriyor. 

DBB Başkanı Ulrich Silberbach sonuçların “endişe verici” olduğunu ifade ederek insanların devletin görevlerini yerine getirmesi ve insanların yanında olmasını ve etkin bir bürokrasi talep ettiğini söylüyor. 

Ülkede Başbakan Olaf Scholz’un aldığı onay oranı da yüzde 43 civarında. Bu Scholz’un selefi Angela Merkel’e kıyasla oldukça düşük bir oran.