fbpx

Rus petrolü Avrupa’ya taşıyan hayalet Türk filosu: BEKS

Paylaş

Wall Street Journal gazetesi, Rusya’nın Ukrayna savaşı sebebiyle karşı karşıya kaldığı yaptırımlardan kaçınmak için ‘hayalet bir filo’ kullandığı ileri sürdü. Gazetenin iddiasına göre, Türkiye merkezli şirketler Rusya petrolünün taşınması için onlarca tanker satın almış durumda.

Rusya, Ukrayna savaşı nedeniyle ambargo ve yaptırımlarla karşı karşıya kalırken diğer yandan ekonomisini sürdürme ve savaşı finanse etme arayışı içinde. ABD’nin The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Rusya petrolünü başka ülkelerin şirketleri üzerinden hayalet gemilerlerle taşıdığını iddia etti. Sayısı yüzleri bulan söz konusu hayalet gemilerin çoğunun sahipleri ise Yunanistan, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Türkiye’deki şirketler.

Gazetenin iddiasına göre, Türkiye merkezli şirketler Rusya petrolünün taşınması için onlarca tanker satın almış durumda.

WSJ: Beks Gemi Yönetimi 37 gemi satın aldı

Türkiye’de bir çorap ve iç çamaşırı firması tarafından kurulan Beks Gemi Yönetimi şirketinden örnek veren WSJ, şirketin 2021 yılından bu yana 37 tanker satın aldığını, bunların çoğunun eski petrol tankerleri olduğunu, şirketin bunlar için 2 yıl içinde yarım milyar dolar harcadığını ve filonun değerini 10 kat artırdığını yazdı. WSJ, “Beks gibi firmalar, Rusya’nın dünyaya petrol tedarik etme ve Ukrayna’daki savaşa finansman sağlama çabalarında kritik öneme sahip bir unsur” değerlendirmesinde bulundu.

The Wall Street Journal’da (WSJ) Jared Malsin imzasıyla yer alan habere göre, Beks Ship Management’a ait filo şu anda dünya çapında yüzlerce gemiden oluşuyor. Söz konusu filoda bugün çoğu Yunanistan, Hindistan, BAE ve Türkiye merkezli şirketlerin sahip olduğu yüzlerce gemi bulunduğunu belirten gazete, bunların çoğunun da normal endüstri standartlarının dışında faaliyet gösterdiğini, böylelikle Batılı ülkelerin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlardan kaçındıklarını ileri sürdü. ‘Beks de dahil Türk şirketlerinin özellikle endişe’ kaynağı olduğu yorumunu yapan WSJ, bu şirketlerin P&I Clubs tarafından sigortalanmış olarak listelenmeyen en az 36 gemi satın aldığını yazdı.

Gazete, Türkiye merkezli şirketlerle ile ilgili bu durumun ‘Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ile gergin ilişkileri tamir etmeye teşebbüs ettiği bir dönemde Türkiye’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları uygulamada gevşek kalmasına dikkat çektiğini’ aktardı.

WSJ’ye konuşan Batılı bir diplomat da ABD hükümetinin bu bağlamda Türkiye’nin özel sektörle yaptığı görüşmelere atıfla, “Bu konularda Tük hükümetiyle devam eden bir diyaloğumuz var. Samimi umudumuz, Türk şirketinin yaptırım ile karşılaşacağı bir senaryodan kaçınmak; onları çok gerçek risklerle ilgili bilgilendirmek için hem hükümet ile hem de özel sektör ile birlikte çalıştık” ifadelerini kullandı.

Türkiye ‘yaptırım ihlallerinin merkezi’ mi?

Bu yılın Şubat ayı itibarıyla Beks şirketinin Rus petrol ticaretinde en büyük dördüncü gemi sahibi olduğu belirtilen haberde, ABD ve müttefik ülkelerin yetkililerinin özellikle Türkiye gibi ülkelerde yaptırımların uygulanmasının sıkılaştırılmasını sağlamaya çalıştığı, ABD’li yetkililerin Türkiye’nin hayalet filo da dahil Rusya’nın yaptırım ihlallerinin merkezi olmasıyla ilgili endişelenmeye devam ettiği yorumu yapıldı.

Beks şirketinin kurucu üyelerinden, yönetim kurulu üyesi Cemil Ersöz’ün sözlerine de yer veren WSJ, sigortanın ‘çoğunlukla Lloyd’s ve Avrupa pazarları’ tarafından sağlandığını belirten Cemil Ersöz, gemilerin neden P&I’ın veri tabanında görünmediğini açıklamadı.

Gazetenin iddiasına göre, şirket, ABD Hazine Bakanlığı’nın nisan ayında Kozmino ve Rusya’nın doğusundaki diğer limanlardan petrol yüklenmesine karşı küresel bir uyarı yayınlamasına rağmen limandan petrol nakliyesine devam etmişti.

Kaynak: Siyasi Haber