fbpx

Nijer hava sahasını kapattı: “Yabancı bir ülke ECOWAS iş birliğiyle saldırı hazırlığında”

Paylaş

Nijer’de yönetime el koyan cunta, askeri müdahaleye karşı ülke hava sahasını kapattı. Darbecilerin sözcüsü Abdramane, “Yabancı bir ülke ECOWAS iş birliğiyle ülkemize saldırı hazırlığında” dedi.

Nijer’de 26 Temmuz’da yönetime el koyan askeri cunta, dış müdahaleye karşı ikinci bir emre kadar ülke hava sahasını kapattı.

Kendilerine Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) diyen darbecilerin sözcüsü Albay Amadou Abdramane, okuduğu bildiride, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) askeri müdahale ihtimaline karşı Nijer hava sahasının ikinci bir emre kadar kapatıldığını duyurdu.

Abdramane, herhangi bir ihlale anında ve güçlü cevap verileceğini belirterek, “Yabancı bir ülke ECOWAS iş birliğiyle ülkemize saldırı hazırlığında” ifadesini kullandı.

ECOWAS’ın askeri müdahale hazırlığı kapsamında 2 Orta Afrika ülkesinde asker konuşlandırdığını vurgulayan Abdramane, müdahil olan her ülkenin işbirlikçi olarak değerlendirileceğini dile getirdi.

AA’nın haberine göre Abdramane, Nijerli gençleri ülkelerini savunmaya davet etti.

DARBECİLERDEN GÖVDE GÖSTERİSİ

ECOWAS’ın verdiği sürenin dolmasına saaatler kalan darbeci askerler, General Seyni Kountche Stadyumu’nda on binlerce kişinin katılımıyla gövde gösterisi yaptı.

Yaklaşık 30 bin kişi kapasiteli stadyum tamamen dolarken CNSP üyeleri dakikalarca alkışlandı. CNSP’nin önde gelen isimlerinden Mohamed Toumba, burada yaptığı konuşmada, yönetimi bırakmayacaklarının altını çizerek “Nijer’in ilerlemesine karşı çıkanların Makyavelist planlarının” farkında olduklarını söyledi.

Nijer’de 1974’te ülkenin kurucu Cumhurbaşkanı Hamani Diori’yi deviren darbeci General Seyni Kountche’nin adını taşıyan stadyumda, Nijer bayraklarının yanı sıra Rus bayrakları ve “Wagner+Rusya: Özgürlük”, “Batıya karşı çare Wagner”, “Wagner: Güvenlik, itibar ve güç” yazılı dövizler de dikkati çekti.

ECOWAS’IN VERDİĞİ SÜRE DOLDU

ECOWAS’ın 30 Temmuz’da askeri cuntaya Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’un serbest bırakılması ve yeniden görevine dönmesi için verdiği 7 günlük süre, yerel saat ile 00.00’da doldu.

Bu sürede taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini bildiren ECOWAS, henüz askeri bir operasyon başlatmadı.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi ise ECOWAS’ın askeri operasyon için daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu yazdı.

Haberde, ECOWAS ülkelerinden birinde görev yapan üst düzey bir askeri yetkilinin “Şu an için böyle bir askeri harekata katılmadan önce birliklerimizin gücünü artırmamız gerekiyor. Herhangi bir askeri harekatın başarısı iyi bir hazırlığa bağlıdır” ifadesine yer verildi.

Askeri yetkiliye göre, bu süreçte de ECOWAS, ekonomik yaptırımlar kanalıyla Nijer’e baskıya devam edecek ve daha geniş ticari ambargo için uluslararası kurumlardan destek arayacak.

Konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapmayan ECOWAS’ın cuntaya tanıdığı süreyi 1 hafta daha uzatacağı tahmin ediliyor.

Uranyum zengini Nijer’in maden kaynaklarının çoğunu kullanımını elinde buluduran Fransa’dan da “Nijer’deki darbeciler, ECOWAS’ın askeri müdahale tehdidini çok ciddiye almalı” açıklaması gelmişti.

“ASKERİ MÜDAHALE BÖLGEYİ ATEŞE VERİR”

Senegal, Fildişi Sahili, Benin ve Nijerya, üyesi oldukları ECOWAS’ın askeri müdahalesini destekleyeceklerini açıklamıştı.

Komşu Burkina Faso ve Mali hükümetleri ortak bir açıklama yayımlayarak Nijer’e bir dış müdahalenin kendilerine de “savaş ilanı” olacağı uyarısında bulunmuşlardı. Kuzey Afrika ülkesi Cezayir’den de askeri müdahalenin bölgeyi “ateşe vereceği” uyarısı gelmişti. Gine de müdahaleye karşı açıklamada bulunmuştu.

ECOWAS üyesi olmayan bölge ülkeleri Libya, Çad ve Moritanya da ECOWAS’ın askeri operasyonunu desteklemediklerini duyurmuştu. 

Kaynak: Evrensel