fbpx

Fransa’daki eylemlerde bir genci yaralayan yedi polise gözaltı

Paylaş

Fransa’da uzun zamandır tartışma konusu olan ‘flash-ball’ tipi plastik mermiyle bir genci yaralayan ve ardından döven yedi polis gözaltına alındı. Polislerden biri daha sonra serbest bırakıldı, soruşturma sürüyor.

Fransa’da, başkent Paris’in banliyösü Nanterre’de, Nael M. isimli gencin polis kurşunuyla öldürülmesinin ardından Marsilya’da düzenlenen gösteride bir gencin yaralanmasıyla ilgili olarak yedi polis gözaltına alındı. Polislerden biri daha sonra serbest bırakıldı. Aynı gece yaşanan benzer bir olayda 27 yaşındaki bir gencin göğsüne isabet eden ‘flash-ball’ tipi plastik mermi sebebiyle ölmesinin ardından açılan farklı bir soruşturma da sürüyor.

Ulusal basının Marsilya Savcılığı’na dayandırdığı habere göre, polisler, Nael’in öldürülmesinin ardından Marsilya’da 2 Temmuz’da düzenlenen protestoda Hedi isimli 22 yaşındaki gence “kamu yetkilisince şiddet uygulandığı” gerekçesiyle gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında ifade veren Hedi, eylem sırasında ‘flash-ball’ tipi plastik merminin kafasına isabet ettiğini ve polislerin kendisini dövdüğünü anlattı. Olayın ardından hastaneye kaldırılan Hedi komaya girmiş ve birkaç saat sonra uyanmıştı. Sekiz günlük iş göremezlik raporu alırken 5 Temmuz’da bu olayla ilgili soruşturma açılmıştı.

‘FLASH-BALL’ DAHA ÖNCE DE TARTIŞMA KONUSU OLMUŞTU

Ülkede 2018 yılında ülke çapında grev ve protestoların örgütlendiği ‘sarı yelekliler’ eylemleri sırasında da Fransız polisinin kullandığı plastik mermiler tartışma konusu olmuştu. Özellikle kalabalıkların dağıtılması için kullanılan ve ‘flash-ball’ adı verilen LBD 40 tipi plastik mermiler, ülkede 20 göstericinin tek gözünü kaybetmesine, üç göstericinin bir elinin kopmasına ve toplamda 100’ün üzerinde göstericinin ciddi seviyede yaralanmasına yol açmıştı.

O tarihte sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarının bu tip mermilerin kullanılmasını yasaklaması için Danıştay’a yapılan başvuru değerlendirilmiş ve mermilerin kullanımda kalmasına karar verilmişti. Karar gerekçesinde, “Bu malzemenin kullanımının kesinlikle bazen çok ciddi seviyede yaralanmalara neden olduğunu kabul ediyoruz. Ancak, plastik mermiler, gösteri yapma hakkını engellemiyor ve şiddet kullanılması riskine karşı bu silahların gerekli olduğuna kanaat getirilmiştir” ifadelerine yer verilmişti.

NE OLMUŞTU?

Polis, 27 Haziran’da Paris’in Nanterre banliyösünde içinde üç kişinin bulunduğu ve “dur” ihtarına uymayan bir araca ateş açmış, 17 yaşındaki Nael M. adlı sürücüyü öldürmüştü. Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, Nael’in ölümüne tepki gösterenler ülke genelinde farklı kentlerde sokağa inerek polisle çatışmıştı. Gösterilerin ardından Paris’in Nanterre, Claramat , Neuilly-sur-Marne, Savigny-le-Temple ve Compiegne banliyölerinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Nael’i göğsünden vurarak öldüren polis memuru ise kasten insan öldürme suçlamasıyla tutuklanmıştı. Ayrıca Marsilya, Lyon dahil birçok kentte düzenlenen protestolarda talan ve yağmalama olayları yaşanmış, 10 kadar kentte saat 21.00’den itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Kaynak: Artı Gerçek