fbpx

Fransa Olimpiyat Oyunları öncesi “evsizleri” Paris’ten gönderecek

Paylaş

Fransa’da hükümet, Paris’te düzenlenecek Olimpiyat Oyunları ile Rugby Dünya Kupası öncesi, evsizleri kentten başka bölgelere sürmeyi planlıyor. Hükümetin bu planı, muhalefet ve insan hakları kuruluşları tarafından sert tepkiyle karşılandı.

Emmanuel Macron tarafından yasalaştırılan “emeklilik kanunu” ile ilgili eylemler ve polis şiddeti sürerken Fransa’da hükümet yeni bir skandala imza atmaya hazırlanıyor. Çoğunluğu düzensiz göçmenlerden oluşan evsizler ordusunu sonbahar aylarında düzenlenecek Rugby Dünya Kupası ile önümüzdeki yıl yapılacak Olimpiyat Oyunları ve Paralimpik Oyunları öncesinde Paris’ten sürmeyi planlayan hükümet,otelcilik sektörünün talebi üzerine otel ve konaklama yerlerinin dünya kupası ile oyunlar için gelecek olan turistlere ayrılmasını hedefliyor.

İnsan hakları savunucuları ile sol muhalefetin tepkisi çeken projenin daha çok sığınma talebinde bulunan ancak başvuruları henüz görülmemiş ilticacılar ile sokaklarda yaşayan oturum izni olmayan yabancıları kapsadığı çeşitli basın-yayın organlarında yer alan haberlerde ifade edildi.

Daha önce de üniversite yurtlarında kalan öğrencilerin Yaz Olimpiyatları öncesinde kaldıkları odaları boşaltmaları yönündeki talebi nedeniyle şimşekleri üzerine çeken hükümet bu kez evsizler ile ilgili planı eleştirilerin odağı oldu.

Toplumun bir kesimini hedef alındığını ifade eden insan hakları savunucuları hükümetin evsizleri Paris’ten uzaklaşma projesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu savundu.

Gecelik ücreti devlet tarafından karşılanan birçok otel ve barınma yerinin mekanlarını şimdiden Rugby Dünya Kupası ile Olimpiyat Oyunları için hazırladığına dikkat çeken hükümet yetkilileri evsizler ile ilgili talebin gönüllülük esasına bağlı olduğunu ve bu talebe olumlu cevap verenler için barınma merkezlerinin hazırlanacağını ifade etti.

(Gaste Avrupa, Fransa Postası)