fbpx

Özdağ-Kılıçdaroğlu ittifakı Avrupa basınında

Paylaş

Irkçı Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ’ın, Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na destek açıklaması Avrupa basınında da yer buldu.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalmasında etkili olan Ata İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan’ın, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a destek açıklamasının ardından, ittifak içerisinden farklı görüşler dile getirilmişti. Irkçı Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, Sinan Oğan’ın Erdoğan’a destek açıklaması için “Kendi kararıdır, bizim görüşlerimizi yansıtmıyor” demişti. Gözler Ümit Özdağ ile Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasında yapılacak görüşmelere çevrilmişti. Görüşmelerin ardından birlikte bir açıklama yapan ikili, göçmen karşıtı bir mutabakat metni de yayınladı. Yayınlanan metinde, Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) seçilen belediye başkanlarına atanan kayyumları da içeren tartışmalı ifadeler, gözleri HDP’nin yapacağı açıklamalara çevirdi. Öte yandan Özdağ’ın Kılıçdaroğlu desteği Avrupa basınında yer aldı.

DW: Onay yarışı

Deutsche Welle, konuya ilişkin haberinde, hem Erdoğan’ın hem de Kılıçdaroğlu’nun “yüksek profilli” destek topladığını belirtti. Bununla birlikte, aşırı sağcı ve göçmen karşıtı olarak tanıttığı Özdağ’ın, “Türkiye’de 13 milyon mülteci olduğu” iddialarını spekülatif olarak nitelendirdi.

Kılıçdaroğlu’nun 14 Mayıs’tan milliyetçi oyları almak için göçmenlere karşı daha sert bir tutum takındığına dikkat çekilen haberde, Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun onay yarışına girdiği ve hem Oğan hem de Özdağ’ın bu onay yarışında belirleyici konuma getirildiği belirtildi.

Reuters: Mutabakat, HDP’nin tepkisine yol açabilir

Londra merkezli Reuters, Kılıçdaroğlu ile Özdağ arasında imzalanan mutabakat metnindeki “Terörle mücadele çerçevesinde, terörle bağlantısı hukuki kanıtlarla sabit olan mahalli idare yöneticileri yerine devlet görevlileri ataması uygulamasına yargı kararı çerçevesinde devam edilecektir” ifadelerinin, HDP’nin tepki göstermesine sebep olacağını belirtti.

Kılıçdaroğlu daha önce, belediye başkanlarının hükümet tarafından atanan kayyumlarla değiştirilmesi uygulamasına son verme sözü vermişti.

Morning Star: Müzakere ve mülteci karşıtı söylemlerle sağdan destek aldı

Morning Star, Kılıçdaroğlu’nun seçimlerin ikinci tura kalmasının ardından söylemini sertleştirdiğine dikkat çektiği haberinde, “Kılıçdaroğlu, mültecileri geri gönderme sözü vererek ve seçilmesi halinde Kürt direnişçilerle barış görüşmeleri yapılmayacağını söyleyerek sağ kanadın desteğini aldı” şeklinde ifadelere yer verdi.

Oğan ve Özdağ için göçmen ve Kürt karşıtlığı belirleyen olarak görülüyor

Hollanda’da yayın yapan NU, Sinan Oğan ve Ümit Özdağ’ın Cumhurbaşkanı Adayı tercihlerinde, Erdoğan’ın Kürt sorununda daha sert tutum sergilemesinin, Kılıçdaroğlu’nun ise mültecileri sınır dışı edecek olmasının belirleyici rol oynadığına vurgu yaptı. Haberde konuya ilişkin yapılan yorum ise şöyle: “Özdağ’a göre, Kılıçdaroğlu’nun göçmenleri geri çevirmek için Erdoğan’dan daha iyi bir planı var. Bu, partisi için önemli bir konu. Buna karşılık Oğan, Kılıçdaroğlu’nun kendisini ikna edemedigini ve göçmenler ve Kürtlerle ilgili sorunların üzerine daha sert gitme niyeti nedeniyle Erdoğan’ın yanında yer aldığını açıkladı.”

Jutarni: Panik içinde verilen tepkiler

Hırvatistan gazetesi Jutarni, Kılıçdaroğlu’nun milliyetçi oyları almak için bir panik içerisinde olduğunu öne sürdüğü haberinde, “Erdoğan ilk turda rakibinden 2,5 milyon fazla oy aldı, bu da Kılıçdaroğlu’nun ‘modern padişahı’ yenmek için pazar günü Oğan’ı destekleyen seçmenin tamamına ihtiyacı olacağı anlamına geliyor. Kılıçdaroğlu’nun giderek artan yenilgi olasılığına ilişkin paniğinin boyutu, Erdoğan’dan bıkmış sağcı seçmene ulaşmak umuduyla göçmenlere yönelik başvurduğu radikalleşen sert söyleminde görülebiliyor. Sakinliği ve dinginliği ile tanınan ‘Türk Gandhi’ şimdi de yurttaşları kaçak göçmenlerle korkutmaya çalışıyor.” ifadelerine yer verdi.

(Gaste Avrupa, Reuters, Deutsche Welle, Nu, Morning Star, Jutarni)