fbpx

Fransa’nın çeşitli kentlerinde düzenlenen 1 Mayıs protestolarında en az 108 polis yaralandı ve 291 kişi gözaltına alındı

Paylaş

Sendikalar geleneksel yürüyüşlerini emeklilik reformuna karşı hükümet karşıtı protestolara dönüştürürken çatışmaların ortasında biber gazı atıldı.

Sendikaların geleneksel İşçi Bayramı yürüyüşlerini emeklilik yaşının yükseltilmesine karşı hükümet karşıtı gösterilere dönüştürmesinin ardından Pazartesi günü Paris ve diğer şehirlerde Fransız polisi biber gazı sıktı ve göstericilerle çatıştı.

İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, sendikaların öncülük ettiği ana yürüyüşler sırasında birçok şehirde şiddet olaylarının patlak vermesi üzerine Fransa genelinde en az 108 polisin yaralandığını ve 291 kişinin gözaltına alındığını söyledi. Paris’te 25 polis yaralandı ve 111 kişi gözaltına alındı. Bir polis memurunun molotof kokteyli isabet etmesi sonucu ellerinde ve yüzünde ciddi yanıklar oluştuğunu söyledi.

Darmanin, “kara bloklar” olarak bilinen aşırı solcu olarak tanımladığı protestocuları kınadı ve sayılarının Paris’te yaklaşık 2,000, güneydoğu şehri Lyon’da ise 1,000 olduğunu söyledi. “Polise ve kamu mallarına saldıranların en ağır şekilde cezalandırılması” çağrısında bulundu.

Başbakan Élisabeth Borne, daha önceki yürüyüşleri övdü ve daha önce gösterilen sorumlu tutumun şiddeti “daha da kabul edilemez” hale getirdiğini söyledi.

Paris’te sendikaların öncülüğünde düzenlenen gösteri birçok ailenin katılımı, sosyal adalet çağrısı yapan pankartlar ve Macron’un istifa etmesi ya da emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkaran yasayı geri çekmesi talebiyle barışçıl bir şekilde başladı.

Ancak Paris’in 11. bölgesinden geçen yürüyüşün kenarlarında polis göz yaşartıcı gaz sıktı ve siyah giyimli genç erkeklerden oluşan gruplarla çatıştı. Polise mermiler, çöp kutuları ve molotofkokteylleri atıldı.

Paris’teki bazı otobüs durakları ve dükkânların ön cepheleri kırıldı ve üzerlerine polis karşıtı sloganlar yazıldı. Yürüyüş Place de la Nation’daki bitiş noktasına ulaştığında polis göz yaşartıcı gaz sıktı ve göstericilerin fırlattığı mermilerle kalabalığı geri püskürttü.

Lyon’da da olaylar çıktı, birkaç araba ateşe verildi ve bazı işyerlerinin camları kırıldı. Fransa’nın batısındaki Nantes’da ise bir yönetim binasının önüne çöp kutuları yığıldı ve ateşe verildi, dükkânların camları kırıldı ve göstericilerin attığı taşların ardından polis göz yaşartıcı gaz kullandı. Nantes’daki bir gösterici elinden ciddi şekilde yaralandığı için sağlık görevlileri tarafından tedavi edildi.

Marsilya’da 100’den fazla gösterici eski liman yakınlarındaki lüks bir oteli kısa bir süre işgal ettikten sonra polis tarafından geri püskürtüldü. Toulouse ve Rennes’de de göz yaşartıcı gaz kullanıldı.

Lyon’da protestoculara tazyikli su sıkılıyor. Fotoğraf: Jeff Pachoud/AFP/Getty Images

Paris’teki bir mahkemenin hak gruplarının insansız hava araçlarının kullanılmaması yönündeki dilekçesini reddetmesinin ardından polise güvenlik önlemi olarak insansız hava araçlarını kullanması için son dakikada izin verilmişti.

İçişleri Bakanı Darmanin attığı tweet’te “göstericilerin büyük çoğunluğu elbette barışçıldı” ancak Paris, Lyon ve Nantes’da polisin “tek bir amacı olan aşırı şiddet yanlısı isyancılarla karşı karşıya kaldığını: bir polis memurunu öldürmek ve mal çalmak” söyledi. Şiddetin kınanması gerektiğini söyledi.

Ayrı protestolarda, Extinction Rebellion’dan çevre aktivistleri, lüks mallar devi LVMH tarafından desteklenen Paris’teki Fondation Louis Vuitton müzesinin cephesine turuncu boya püskürttü. Başka bir çevreci protesto grubu da Paris’in merkezinde kuyumcu dükkanlarıyla bilinen Place Vendôme’un çevresine turuncu boya püskürttü ve Adalet Bakanlığı’nın cephesini hedef aldı.

Kaynak: The Guardian