fbpx

Almanya’da bir “uyarı” grevi daha: Sağlık çalışanları iş bıraktı

Paylaş

Ver.di sendikasına bağlı sağlık emekçileri, toplu iş sözleşmelerinde uzlaşma sağlanamamasının ardından iki günlük uyarı grevi yaptı.

Almanya’da grev dalgası büyüyor. Havalimanı çalışanlarının Berlin-Brandenburg, Hamburg, Hannover ve Bremen havalimanlarındaki çalışanların ‘uyarı’ grevi yapması sebebiyle yüzlerce uçuş iptal olurken, toplu iş sözleşmelerinde uzlaşma sağlanamaması sebebiyle sağlık çalışanları da iki günlük “uyarı” grevi düzenliyor.

Başkent Berlin’de başta Charite ve Vivantes gibi hastanelerde iş bırakan sağlık personeli, kamu çalışanlarının ücretlerinin artırılmasını talep etti.

“Berlin’de binin üzerinde hastane çalışanı greve çıktı”

Ver.di sendikası’ndan Gisela Neunhöffer, konuya ilişkin açıklamasında, bugün Berlin’de binin üzerinde hastane çalışanının grev yaptığını belirterek, “Almanya genelinde de binlerce çalışan greve çıktı. Burada diğer hastanelerde çalışanlarla canlı bağlantı yapıldı. Salonların ve gösteriler yapılan meydanların dolu olduğu görüldü” dedi.

İşverenlerin toplu sözleşme görüşmelerinde çok kötü teklif yaptıklarını söyleyen Neunhöffer, “İşverenler 2 yıl için sadece yüzde 5 ücret artışı teklif ediyor, bu çok az. Almanya’da da enflasyonun çok yüksek olduğunu biliyoruz. Bu yüzden taleplerimiz oldu. İşverenlerin kötü bir teklif sunmalarından ötürü çalışanlar çok kızgın” diye konuştu.

“Sağlık altın değerinde, biz de öyleyiz”

Ver.di, greve ilişkin resmi internet sitesinde “Sağlık altın değerinde; biz de öyleyiz” başlıklı bir açıklama yaptı. Sendika, işverenin sunduğu önerinin ‘satın alma gücünün net bir şekilde azalması anlamına geleceğini’ belirtti. ‘Hastanelerde işler ekonomik olarak kötü gittiğinde çalışanlardan ücretlerinden feragat etmesinin beklendiği’ ifade edilen açıklamada görüşleri paylaşılan Ver.di üyesi Sylvia Bühler de “Yapılan bu teklif saygısızca” dedi.

Hastane çalışanları, yarın da ‘uyarı grevi’ni sürdürecek.

Ver.di’den 2 buçuk milyon işçi için yüzde 10.5 ücret artışı talebi

Kamu şirketlerinde 2.5 milyon çalışan için yüzde 10.5 veya en az 500 euro ücret artışı talep eden Ver.di sendikası, 27-29 Mart’ta yapılacak toplu sözleşme görüşmeleri öncesinde yapılan bu uyarı grevleriyle işverenler üzerine baskıyı artırmayı hedefliyor.​​​​​​​ Sendikanın çağrısıyla dün (13 Mart) de dört havalimanında yer ve güvenlik personeli grev yapmış ve yüzlerce uçuş iptal edilmişti.