fbpx

Kolombiya Devlet Başkanı: Türkiye’deki uzun çalışma günü sömürüdür

Paylaş

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, sosyal medya hesabından ülkelere göre haftalık çalışma saati ve iş verimliliği verileri paylaştı. OECD ülkeleri arasında en uzun çalışma saatlerinin Türkiye’nin ardından Kolombiya’da olduğunu kaydeden Gustavo Petro, “Buna gelişme mi denir?” diye sordu.

Petro’nun 2020 yılına ait veriler paylaştığı ilk tweetinde, işçilerin yüzde 15.1’inin haftada 60 saatten fazla çalıştığı Türkiye’den sonra işçilerin yüzde 14.2’sinin haftada 60 saatten fazla çalıştığı Kolombiya’nın bu açıdan OECD ülkeleri arasında ikinci sırada yer aldığı görülüyor.

Petro, bu grafik ile yaptığı paylaşımda, “OECD ülkeleri arasında Türkiye’den sonra en uzun çalışma günü Kolombiya’da. Buna gelişme mi denir? Bu sadece aşırı sömürü. Uzun gün, üretkenliği öldürdüğü için az kazanç sağlar. Bu yüzden çalışma gününü kısaltmayı öneriyoruz” dedi.

Kolombiya Devlet Başkanı Petro, ikinci bir mesaj daha paylaşarak bu paylaşımında da 2021 yılına ait iş verimliliği verilerine atıfta bulundu. Bu verilerde de Kolombiya’nın yüzde 17.7 ile OECD ülkeleri arasında en düşük iş verimliliğine sahip olduğu görülüyor. 

Petro, bu verilere işaret ederek, “Burada da Kolombiya’nın OECD içinde en uzun çalışma saatlerinden birine sahip olduğu gibi aynı zamanda tüm OECD içinde en düşük üretkenliğe sahip olduğunu görebiliriz. Çalışma gününün uzaması ve düşük ücretler, düşük üretkenlik, yani yoksulluk ile ilişkilidir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Duvar