fbpx

İtalya’da göçmen karşıtı sağ koalisyon hükümetine karşı eylem yapıldı

Paylaş

İtalya’da 70 göçmenin yaşamını yitirdiği tekne kazasının ardından Milano’da mülteci ve göçmenlerle dayanışma eylemi düzenlendi.

İtalya’nın güneyindeki Crotone kenti açıklarında 26 Şubat’ta batan ve 70 göçmenin hayatını kaybettiği tekne kazasının ardından Milano’da mülteci ve göçmenlerle dayanışma ve sağ koalisyon hükümetinin politikalarını protesto etmek için yürüyüş düzenlendi.

İtalyan basınında yer alan haberlere göre, Crotone’ye bağlı Steccato di Cutro beldesi açıklarında teknenin batması sonucu yaşamını yitiren göçmenlerin sayısı 70 oldu.Kayıp sayısının 20 ile 47 arasında değiştiği bildirildi.

Faciada hükümetin sorumluluğunu reddeden Başbakan Meloni, ölümleri önlemenin tek yolunun “göçmen teknelerinin kalkış noktalarından engellenmesi” savunmasını sürdürdü.

“Akdeniz’de ölümlere yeter”

Yaşamını yitirenleri anmak ve sağ koalisyonun politikalarına karşı İtalya’nın farklı kentlerinde yürüyüşler yapıldı. Ülkenin ikinci büyük kenti Milano’da “Akdeniz’de ölümlere yeter” sloganıyla yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşte, Meloni liderliğindeki sağ koalisyon hükümetinin göçmen politikası protesto edildi.

Binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte yer alan sivil toplum kuruluşu yetkilisi Cecilia Strada, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Sadece Orta Akdeniz’de yılbaşından beri her gün 3 kişi öldü. Bugün buradayız çünkü hayatını kaybedenlerin tarafıyız. Aynı zamanda 2017’den bugüne kadar, korsan gibi sunulan ancak hayat kurtaranların yanındayız. Onlar, hayatlarını riske atanlar için tek umut” ifadelerini kullandı.

Sağ koalisyon hükümetin tavrını eleştiren Strada, “Hükümet tutumunu değiştirmek yerine bu hadisede de kurtarma operasyonu yapanları ve hayatını kaybedenleri suçluyor.” dedi.

Olay yerine yakın Crotone kentinde de göçmenlerin yakınları ve bazı sivil toplum kuruluşları, yaşamını yitiren göçmenlerin cenaze işlemlerinin hızlandırılması için oturma eylemi yaptı.

Afganistan’ın Roma Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, kazada hayatını kaybedenlerin en az 32’sinin Afganistan vatandaşı olduğunun tespit edildiği aktarıldı. Tespit çalışmalarının devam ettiği kaydedilen açıklamada, 5 Afgan’ın hastanelerde tedavi altında olduğu, 72 Afgan’ın ise göç merkezlerine sevk edildiği belirtildi. Yaşamını yitirenlerin, yakınları tarafından tespit edildiği ve cenazelerin çoğunluğunun İtalya’da defnedileceği ifade edildi.

Kaynak: Evrensel