fbpx

Portekiz’de binlerce kişi hayat pahalılığı krizini protesto etti

Paylaş

Başkent Lizbon’un yoksul kenar mahallelerinde yaşayanlar tarafından oluşturulan “Adil Yaşam” hareketinin çağrısıyla binlerce Portekizli insanca yaşam koşulları için sokağa çıktı.

Lizbon’da binlerce emekçi, yüksek enflasyonun geçimi zorlaştırdığı bir dönemde daha iyi yaşam ve çalışma koşulları talep etmek için sokaklara döküldü.

Batı Avrupa’nın en yoksul ülkelerinden biri olan Portekiz’de hükümet verilerine göre çalışanların yüzde 50’sinden fazlası geçen yıl ayda 1000 avrodan daha az kazandı. Aylık asgari ücret ise 760 avro.

Reuters’in haberine göre ülkede konut fiyatları 2022’de yüzde 18,7 ile son 30 yılın en büyük artışını kaydetti ve kısmen spekülatif emlak balonu nedeniyle kiralar da önemli ölçüde arttı.

Sigorta brokerleri CIA Landlords tarafından yapılan bir araştırmaya göre, düşük ücretler ve yüksek kiralar, Lizbon’u yaşamak için dünyanın en az uygun üçüncü şehri yapıyor.

Portekiz’in yüzde 8,3’lük enflasyon oranı sorunu daha da kötüleştirdi.

Yoksul mahalleler öncülük etti

“Adil Yaşam” hareketi tarafından düzenlenen protesto gösterisine binlerce kişi katıldı.

Lizbon’un yoksul kenar mahallelerinde yaşayan insanlar tarafından oluşturulan “Adil Yaşam” hareketi, enflasyon yükselmeden önce zaten en kırılgan durumda olanların, devam eden hayat pahalılığı krizinden en çok etkilenenler olduğunu söylüyor.

Daha yüksek ücretler, temel malların fiyatlarına sınırlama getirilmesi ve hükümetin konut konusunda harekete geçmesini istiyorlar.

Portekiz geçen hafta konut krizinin üstesinden gelmek için ağır bir önlem paketi açıkladı ancak hak grupları, yetkililerin ekim ayında uygulamaya konulan Dijital Göçebe Vizesi gibi zengin yabancıları ülkeye çekmeye yönelik diğer politikaları desteklemeye devam etmesi halinde önerilerin pek bir anlam ifade etmeyeceği görüşünde.

Kaynak: Evrensel