fbpx

Berlin’de bugün seçimler tekrarlanıyor

Paylaş

Berlin’de 12 Şubat tarihinde seçimler tekrarlanıyor. 2021 Eylül ayında gerçekleşen seçimlerin iptal edilmesinden sonra seçmenler bugün oy vermek için sandık başlarına gitti.

Berlin seçimleri “Tekrar” seçimi olduğundan 2021 Eylül ayında aday olanların dışında başka bir aday yok. Berlin Eyalet Parlamentosu seçimleri ve ilçelerde seçimler tekrarlanıyor. Anketlere göre hükümetteki dengelerin değişmesi mümkün. Hıristiyan Demokratlar anketlerde önde gözükürken, Belediye Başkanı Franziska Giffey ve partisi SPD alt sıralara düşmüş durumda.

Anayasa Mahkemesi, seçimlerde sandık başlarında yeterli oy pusulasının olmaması, bazı ilçelerde yanlış oy pusulalarının dağıtılması ve seçim günü sandıkların kapatılması gereken saatte bir çok insanın hala kuyrukta oy vermek için beklemesi üzerine Berlin yerel seçimlerini iptal etmişti.

Anketlere göre Berlin Senatosu’nda dengeler değişebilir. Özellikle ana muhalefet partisi CDU ve Belediye Başkan Adayı Kai Wagner birinci parti olma hazırlığında. Anketlere göre CDU %24 bandında ve birinci parti olarak gözüküyor. Öte yandan Belediye Başkanı Franziska Giffey’den memnun olmayan seçmen Yeşiller’e yönelebilir. Yeşiller SPD’den daha fazla oy alırsa bir sonraki senato Yeşiller’in öncülüğünde kurulabilir. Ancak her halükarda koalisyon partilerinin (SPD-Yeşiller-Sol Parti) Berlin’i yönetmesi beklenirken, yöneten partilerin sırasının değişmesi olası. CDU birinci parti dahi olsa seçimlerin sonunda bir koalisyon kurmak için yeterli sayıya ulaşamayabilir.

Berlin’de Giffey politikaları

Her ne kadar Berlin merkez-sol bir koalisyonla yönetiliyor da olsa Franziska Giffey’in Berlin’de gerçekleşen ve ev şirketlerinin kamulaştırılmasına ilişkin düzenlenen halk oylamasını görmezden geliyor oluşu kendisine yönelik eleştirileri arttırıyor. Giffey ev şirketlerinin kamulaştırılması sonucunda yeni binaların oluşmayacağını ve bu nedenle Berlin’de ev sorununun çözülmeyeceğini söylüyor. Ancak kamulaştırma yeni binaların inşası hususunda bir engel oluşturmuyor.