fbpx

Almanya’dan sonra Norveç de Ukrayna’ya tank veriyor

Paylaş

Almanya’nın 14 adet Leopard 2, ABD’nin de 31 adet M1 Abrams tankı göndereceğini duyurduğu Ukrayna’ya Norveç de tank vereceğini açıkladı.

Almanya’nın 14 adet Leopard 2, ABD’nin de 31 adet Abrams tankı göndereceğini duyurduğu Ukrayna’ya Norveç’ten de panzer desteği açıklaması geldi. Norveç, vereceği tank sayısını ise açıklamadı.

Norveç koalisyon hükümetinin ortaklarından olan Merkez Partili (SP) Savunma Bakanı Bjørn Arild Gram, devlet kanalı NRK’ye yaptığı açıklamada silah bağışını doğruladı.

Norveç’in bağışlayacağı Leopard 2 tankları ve diğer ülkelerden gelecek taklarla birlikte ortak bir tank taburu oluşturulacağı belirtiliyor.

Gönderilecek tank sayısı veya Ukrayna’da ne zaman konuşlandırılacağını belirtmeyen savunma Bakanı Bjørn Arild Gram, NTB’ye yaptığı açıklamada da “Tanklarla katkıda bulunacağız ancak diğer ülkelerden biraz farklı versiyonlar var. Birleşik bir bağışı koordine etmemiz gerekiyor” diyor.

Söz konusu koordinasyon, tankların lojistik ve eğitimi gibi birçok alanı kapsıyor.

Nato Genel Sekreteri Açıklamadan Memnun

Norveç’te 1993-1996 yılları arasında Enerji ve Sanayi Bakanı, 1996-1997 yılları arasında Maliye Bakanı, 2000-2001 ve 2005-2013 yılları arasında Başbakan olan ve 1 Ekim 2014’ten beri NATO Genel Sekreterliği görevinde bulunan Jens Stoltenberg, Norveç’in kararını memnuniyetle karşıladı.

Stoltenberg, NTB’ye yaptığı açıklamada “Bu Norveç’ten çok iyi bir haber” dedi ve Norveç tanklarının diğer NATO ülkelerinin katkılarıyla birlikte savaş alanında Ukrayna için fark yaratacağını söyledi.

Ukrayna’ya 5-6 milyar Norveç kronu (Yaklaşık 590 bin ABD doları) karşılığında silah ve diğer savunma malzemelerini verdikten sonra, ocak ayı başlarında açıklama yapan Norveç, Ukrayna’ya 10 bin adet modern uzun menzilli top mermisi göndereceğini söylemişti. Bu yapılan yardımlarla Norveç de adım adım savaşın parçacı oluyor. 

Kaynak: Evrensel