fbpx

Deutsche Post’ta TİS görüşmeleri

Paylaş

Birleşik Hizmetler Sendikası (Ver.di) Deutsche Post AG’deki yaklaşık 160 bin çalışan için yüzde 15’lik bir ücret artışı talep ediyor. Toplu sözleşmenin süresi 12 ay.

Ayrıca çıraklık eğitimi alan öğrenciler için de ayda 200 euro zam isteniyor.

Yaklaşık 22 bin memur için sözde posta ödeneği de devam edecek. Şirketin kâr gelirine göre prim ödenen bu uygulama federal devlet memurları için özel bir ödenek biçimidir.

Deutsche Post AG’de 6 Ocak 2023 tarihinde başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde Birleşik Hizmetler Sendikası (Ver.di) ve patronlar henüz bir anlaşmaya varamadı. Ver.di sendikası adına açıklama yapan Andrea Kocsis, “Özellikle şu anda çalışanların güçlü bir ücret artışına ihtiyacı var. Üyelerimizin hayatlarındaki gerçek şu ki, aksi takdirde fiyat artışlarıyla nasıl başa çıkacaklarını bilmiyorlar” dedi. Özellikle de Deutsche Post AG çalışanlarının çoğunluğunun dahil olduğu düşük gelirli kişilerin, sürekli yüksek seyreden enflasyondan orantısız bir şekilde etkilendiğini söyledi.

Kocsis, “Bir sonraki müzakere turunda işverenlerden müzakere edilebilir bir toplu iş sözleşmesi teklifi bekliyoruz” şeklinde konuştu. Toplu iş görüşmelerinin ikinci turu 18-19 Ocak 2023 tarihine ertelendi. Yarın yapılacak görüşmede anlaşma sağlanmazsa işçiler 6 Şubat’ta uyarı grevine çıkacaklar.

Dünyanın en büyük lojistik ve posta şirketi olan Deutsche Post AG’nin dünya genelinde 600 binden fazla çalışanı bulunuyor. Bunların 160 bini Almanya’da çalışıyor. Kamuya ait “Deutsche Bundespost”un 1995 yılında özelleştirilmesiyle kurulan şirket pratik olarak Almanya’da tekel konumunda. 2000 yılından bu yana en büyük tekellerin yer aldığı DAX borsasında yer alan DP AG’nin net kârı 8,4 milyar euro.

Kaynak: Alınteri