fbpx

İran’daki protestolarda en az 522 ölü

Paylaş

İran’da Jina Mahsa Amini’nin ölümü sonrası başlayan protestolarda şu ana kadar en az 522 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

İran’da 16 Eylül’de gözaltındayken hayatını kaybeden Jina Mahsa Amini’nin ölümünün protesto edildiği gösterilerde şu ana kadar en az 522 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Protestolardaki can kaybına ilişkin veri, ABD merkezli İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA) tarafından yayımlandı.

Ajans, gösterilerde ölenlerin 70’inin 18 yaşın altında olduğunu bildirdi. Hayatını kaybeden 522 kişi arasında 68 de polis ve güvenlik görevlisi bulunuyor.

HRANA, protestolarda yaklaşık 20 bin kişinin tutuklandığını belirtti. Bu kişilerden 110’una yönelik suçlamaların İran’daki yasalara göre idama varan cezalar öngördüğü ifade edildi.

İran’da Eylül ayı ortasında Amini’nin ölümüyle başlayan ve kısa sürede iktidar karşıtı gösterilere dönüşerek ülke geneline yayılan protestolara on binlerce kişi katıldı. Protestolar sırasında İran genelinde 160’ı aşkın kentte gösteri düzenlendi