fbpx

Kosova’da Sırplar gerginliğe neden olan barikatları kaldıracaklarını açıkladı

Paylaş

Kosova’da Sırplar, bazı bölgelerde 19 gündür yolları kapatan barikatları kaldıracaklarını açıkladı.

Kosovalı Sırp polis memuru Dejan Pantic’in tutuklanmasını protesto eden Sırplar protestolarını artırmış ve barikatlar oluşturmuştu.

Kosova, cezaevindeki Pantic’in ev hapsine alınacağını açıkladı.

Sırplar da bunun üzerine barikatları kaldırmaya karar verdi.

Kosovalı Sırpların temsilcileriyle Raska’da buluşan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic de barikatların kaldırılmasına karar verildiğini ancak bunun biraz zaman alabileceğini söyledi.

ABD ve Avrupa Birliği devreye girmiş, taraflara azaltmaları çağrısı yapmıştı.

Barikatların kaldırılmasının gerilimi azaltması bekleniyor.

Kosova’nın kuzeyindeki Sırbistan sınırında Sırplar ve güvenlik güçleri arasında çatışmalar çıkmış, Sırbistan Pazartesi günü ordusunu teyakkuza geçirmişti.

Kosova Başbakanı Albin Kurti ise bir polise hakaretten tutuklanan Pantic’in ev hapsine alınmasına tepki gösterdi.

Kurti, “Terörle suçlanan bir kişinin ev hapsine konmasını talep eden savcının ve bunu onaylayan hakimin kim olduğunu merak ediyorum” dedi.

Kosova yönetimi, Sırbistan plakalı aracı bulunan Kosovalı Sırplara Kosova plakası zorunluluğu getirmiş, bunun üzerine Pantic polis memurluğu görevinden ayrılmıştı.

Artan gerilim ve barikatlar üzerine Sırbistan ve Kosova arasındaki iki sınır kapısından geçişler durmuş, bir diğeri ise dün trafiğe kapatılmıştı.

Plaka kararıyla ilgili olarak Kasım ayı sonunda Avrupa Birliği’nin arabuluculuğunda anlaşma yapılmış; Kosova yönetimi plakalarını değiştirmeyenlere ceza verilmesi planından geri adım atmıştı.

Sırbistan da Kosova’daki kentlere yeni plaka vermeyi durdurmayı kabul etmişti.