fbpx

ABD Türkiyeli iş insanı Sıtkı Ayan ve ailesini İran yaptırımlarını delme suçlamasıyla yaptırım listesine aldı

Paylaş

Biden yönetimi, ünlü iş insanı Sıtkı Ayan ile ailesi ve yakınlarını İran petrolünün satışını kolaylaştırdıkları için yaptırım listesine aldığını duyurdu.

ABD Hazine Bakanlığı’nın perşembe günü yaptığı açıklamaya göre Sıtkı Ayan, İran Devrim Muhafızları için yüz milyonlarca dolarlık petrolün bazı ülkelere satışında rol oynadı. 

Ayrıca Ayan ve şirketlerinin, bu satışlardan elde edilen gelirlerin Devrim Muhafızları ve Lübnan Hizbullah’ı adına aklanmasını sağladığı belirtildi. 

Yaptırımlar kapsamında Ayan veya söz konusu şirketlerinin ABD’de bulunan mal varlıkları dondurulacak ve Amerikan vatandaşlarının bu isim ve şirketlerle iş yapması yasaklanacak.

Hazine Bakanlığı’nın açıklamasında “Ayan’ın şirketleri İran petrolünün kaynağını ve Devrim Muhafızlarının bundan faydasını gizleyerek uluslararası olarak satılması için yabancı alıcılarla satış sözleşmeleri imzaladı, petrolün nakliyesini sağladı ve gelirlerin aklanmasına yardımcı oldu,” ifadeleri yer aldı.

Ayan, oğlu Bahaddin ve üç ortağının Cebelitarık’ta kayıtlı ASB Şirketler Grubu aracılığıyla ABD yaptırımlarını delerek İran petrolünün Çin, Doğu Asya ülkeleri, Birleşik Arap Emirlikleri ve Avrupa’daki bazı müşterilere satışını organize ettiği belirtildi.

ASB’nin sahipliğinde veya kontrolünde Türkiye, Kıbrıs, Hindistan ve Marshall Adaları’nda kurulu çok sayıda şirket bulunuyor.

Sıtkı Ayan’ın ismi CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir grup toplantısı konuşmasında gündeme geldi.

Kılıçdaroğlu, 2017 yılında yaptığı konuşmada yurt dışına gönderilen paraların bir ada ülkesinde Ayan’ın yönetim kurulu başkanı olduğu şirkete aktarıldığını söylemişti

CHP lideri şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bu bir şirket ticaretiymiş, Bu hangi şirket? Cevap yok? Bu şirketin karı ne? Cevap yok. Bu şirketin ortakları kim? Cevap yok. Bu transferler neden yapıldı? Cevap yok. 1 sterlinlik şirket 15 milyon dolarlık ticareti niçin yapıyor? Cevap yok. Belvey denen şirketin sermayesi ne? Cevap yok. Sıtkı Ayan kimdir? Cevap yok. Kazım Öztaş kimdir? Cevap yok. Ben şimdi soruyorum. Sevgili Erdoğan gözlerinden öpüyorum seni. Sen bilmiyorsan ben sana söyleyeyim, oğluna sor, damadına sor, dünürüne sor. Onlar bilirler. Ben gayet iyi biliyorum bütün bunları. Hepsini biliyorum ben bunların.Bir soru soruyorum. Sevgili Erdoğan, doktoru yanına al. Enişten Ziya İlgen’in Man Adası’nda şirketi var mı? Bir daha soruyorum. Enişte Man Adası’nda niye şirket kursun? Bunları bileceğiz.”

Bu açıklamalardan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP lideri Kılıçdaroğlu hakkında dava açmıştı.

Kaynak: Euronews