fbpx

Bulgaristan, “sınırda göçmenleri vurduğu” iddialarını yalanladı

Paylaş

Ekim ayında Bulgaristan sınır muhafızları tarafından Türkiye sınırında Suriyeli bir mültecinin vurulduğuna dair iddialar, Sofya tarafından reddedildi.

Bulgaristan hükümeti, Türkiye sınırında Bulgar muhafızlar tarafından Suriyeli bir mültecinin vurulmasına ilişkin suçlamaları reddederek, uluslararası yasalara harfiyen uyduğunu öne sürdü.

Euronews Türkiye’de yer alan habere göre, olay anının videosu ise Hollanda merkezli “Lighthouse Reports” tarafından yürütülen araştırma kapsamında pazartesi (5 Kasım) günü kamuoyu ile paylaşıldı.

Sınırın Türkiye tarafında kaydedilen görüntülerde genç bir kişi elinden ve göğsünden vurulduktan sonra yere düşerken görülüyor.

Genç Suriyeliye yanında bulunduğu Arapça konuşan kişiler ilk müdahaleyi yapıyor.

Birkaç gün sonra yayınlanan ayrı bir ses kaydında ise kendisini 19 yaşında Suriyeli göçmen olarak tanıtan bir kişi, içinde bulunduğu grubunun yasa dışı giriş yaparken yakalanıp Türkiye’ye geri itilmesi sonrası Bulgar sınır görevlileri tarafından vurulduğunu söylüyor.

Bulgaristan İçişleri Bakanı: Kanıt yok

Bulgaristan İçişleri Bakanı Ivan Demerdzhiev, gazetecilere yaptığı açıklamada olayın soruşturulduğunu dile getirerek, “Göçmenlere karşı herhangi bir şiddet vakası söz konusu değil” savunmasında bulundu.

Bakan Demerdzhiev, “Bulgar sınır polisi tarafından ateş edildiğine dair (ne Bulgaristan ne de Türkiye’nin elinde) herhangi bir kanıt olmadığı ve kimsenin insan haklarını ihlal edecek herhangi bir aktif eylemde bulunulmadığı yönünde net sonuçlar var.” sözleriyle ülkesine yönelik suçlamaları kabul etmedi.