fbpx

İngiltere’de grevci demir yolu işçilerine haftada 7 gün çalışma dayatması

Paylaş

Grevci demir yolu işçilerine iki yıl için yüzde 7 oranında zam teklif eden patronlar, bu teklifi yüzde 8’e çıkarırken pazar günü çalışmayı zorunlu kılan maddeyi de öne sürdü.

İngiltere’de bu yılın başından itibaren başlayan grev dalgasının en etkilisi olan demir yolu işçilerinin grevleri patronları zorluyor.

İşçilerin taleplerinin çok altında bir teklifi gündeme getiren demir yolu patronları, sendikaları suçlama yoluna girdi.

Son olarak iki yıl için yüzde 4 artı 4 oranında zam dayatan patronlar, Nisan 2024’e kadar işçi çıkarmama vadini de öne sürdü.

PATRONLAR PAZAR GÜNÜ ÇALIŞMAYI ZORUNLU KILMAK İSTİYORLAR

Daha önce iki yıl için yüzde 7 oranında zam teklif eden şirketler, şimdi bu teklifi yüzde 8’e çıkardılar ancak yıllardır hayata geçirmek istedikleri pazar günü çalışmayı zorunlu kılan maddeyi de öne sürdüler.

Sendika ise haftanın 7 günü çalışma oyununa gelmeyeceğini açıkladı.

İşçilerin üye olduğu RMT sendikası, patronların teklifinin, taleplerinin yakınından bile geçmediğini söyleyerek, işverenlerin masaya oturmasını istedi.

Aylardır sendika ile görüşmeyi reddeden toplam 14 demir yolu şirketinin patronları, hükümet yetkililerine de açıklamalar yaptırarak, yolculuklarda yaşanan sorunların sebebinin sendika olduğu propagandası yapmaya çalışıyor.

RMT ise “Patronlar ne ücret zammı oranı ne iş koşulları ne de uzun vadede iş garantisi taleplerimize cevap verdi. Hemen bugün toplanmaya, masaya oturmaya hazırız” açıklamasını yaptı.

Üyelerinin birlik içinde hareket ettiklerini vurgulayan sendika, bundan sonra da bu birliği bozmamaya kararlı olduğunu vurguladı.

ZAHAWI’NİN “PUTİN DE BUNU İSTİYOR” AÇIKLAMASI TEPKİ ÇEKTİ

İktidardaki Muhafazakar Partinin Başkanı Irak asıllı Nadhim Zahawi, BBC’nin programına katılarak, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

İngiltere tarihinin en kısa süre başbakanlık yapan ismi olan Liz Truss’ın hükümetinde Maliye Bakanlığı yapan Zahawi, işçilerin enflasyon oranında zam istemelerinin “kabul edilemez olduğu” iddiasını öne sürdü.

Zahawi ayrıca “Noel döneminde yolculuk yapmak isteyen vatandaşların mağdur edilmesi kabul edilemez. Putin de bunu istiyor” diyerek, savaş ile işçilerin talepleri arasında bağ kurmaya çalıştı.

Zahawi’nin açıklamalarına karşı sosyal medyada, “Bu kadar da olmaz” yorumları yapıldı. Kullanıcılar, her şeyin savaşla bağlantısının kurulmasının insan aklıyla dalga geçilmesi anlamına geldiğini belirten paylaşımlar yaptı.

Sendikalar da hükümet ve patronların oyununa gelmeyeceklerini ve hayat pahalılığına karşı işçilerin emeklerinin karşılığının verilmesini sağlamak için mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini vurguladılar.

GREV KIRICILIĞI İÇİN İKİ BİN ASKER EĞİTİLİYOR

RMT üyesi 40 bin demir yolu işçisi 13, 14, 16, 17 Aralık ile 3, 4, 6, 7 Ocak tarihlerinde grevleri gerçekleşecek.

100 bin PCS üyesi kamu işçisi yıl sonu ve yeni yılın ilk günlerinde grevler gerçekleştirecek.

300 bin hemşirenin 15 ve 20 Aralık tarihlerinde greve gitmeleri bekleniyor.

Milyonlarca insanın yolculuk yaptığı Noel öncesi, gümrük yoğunluğu yaşanan yıl sonu döneminde işçilerin grevlere gidiyor olması hükümeti ve patronları tedirgin ediyor.

Daha önce, 500 askerin olası gümrük işçileri grevi nedeniyle oluşacak aksaklıkları gidermek için eğitilmesine karar verilirken, şimdi de 1500 askerin sağlık hizmetinde oluşacak aksaklıkları gidermek için eğitilmeye başlandığı belirtildi.

Hükümet, başta sağlık hizmeti olmak üzere birçok kamu alanında köklü çözümler yerine orduyu devreye sokarak “günü kurtarma” yoluna girdi.

Kaynak: Evrensel