fbpx

İngiltere’nin acil servisleri komada

Paylaş

İngiltere’de hastalar yatak ve personel sıkıntısı sebebiyle acil servislerin önünde bekletiliyor. Sağlık emekçileri günde 12 saat çalışmalarına rağmen en az 300 bin personel açığı olduğu belirtiliyor.

İngiltere’de, ambulansların hastanelere taşıdığı hastalar, acil servislerin önünde bekletiliyor. Son bir haftalık verilere göre, 11 bin ambulans, hastalarını hastaneye götürdükten sonra, en az bir saat kuyrukta bekledi. Bekletilmelerinin sebebinin yatak ve personel sıkıntısı olduğu belirtiliyor.

Ulusal Sağlık Servisi’nin (NHS) verilerine göre her 7 ambulanstan biri en az bir saat bekledikten sonra hastasını yatağa yatırıp başka bir acil hasta için yola çıkabildi.

YATAK VE PERSONEL SIKINTISI ARTAN ÖLÜMLERİN NEDENİ OLABİLİR

İngiltere’de bu yıl, her yılki ortalamanın üzerinde ölümler yaşanıyor. En az 900 ve en çok 2 bin kişinin her hafta “fazladan” öldüğü ve bunun en büyük sebebinin acil servislerde yaşanan sorunlar olabileceği belirtiliyor.

2010 yılından bu yana tutulan kayıtlara göre, kasım ayında acil servislerde en az 4 saat bekleyen hasta sayısı 150 bini geçti. Daha önce hükümetin koyduğu hedef, hiçbir hastanın 4 saatten fazla acil servislerde beklememesiydi.

BÜTÇE GİDEREK AZALIYOR

Hâlâ birçok bölümü ile kamu malı olan İngiltere sağlık hizmeti kurumu Ulusal Sağlık Servisinin (NHS) koşulları her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Hükümet bunun önlemini almıyor.

Salgın döneminde her akşam alkışlanan sağlık emekçileri günde 12 saat çalışmalarına rağmen en az 300 bin sağlık personeli açığı olduğu belirtiliyor. İlk etapta 100 bin yatağın acilen hastanelere yerleştirilmesi gerekirken, bu yapılmıyor. Hükümet, koşulları kötüleştirerek özelleştirmenin yolunu açmakla eleştiriliyor.

JOHNSON’UN VERDİĞİ SÖZLER UNUTULDU

2019 yılındaki genel seçim öncesinde dönemin Başbakanı Boris Johnson en az 20 hastane inşa edeceklerini ve 50 bin yeni sağlık personeline iş vereceklerini vadetmişti. Bunların hiçbiri yapılmadı. O zamanlar Johnson’ın Maliye Bakanı olan şimdiki Başbakan Rushi Sunak da sağlık servisine ilişkin, “NHS yöneticileriyle bir araya geleceğim ve sorunu konuşacağız” demekten öteye geçmedi.

Johnson’dan bu yana en az 4 sağlık bakanı görev yaptı. Onlar da çözüme ilişkin adım atmadı.

SAĞLIKÇILAR GREVE HAZIRLANIYOR

Uzun çalışma koşulları ve yetersiz ücretlere karşı ve emeklilik hakları için grev oylaması yapan ambulans işçileri, hemşireler ve hastane işçileri grevlere hazırlanıyor.

Hükümet, NHS’nin kriz içinde olduğunu öne sürerek işçilerin grevine engel olmaya çalışırken, işçiler ve sağlık sendikaları, hükümetin daha fazla bütçe NHS için ayırması gerektiğini belirtiyor ve “Salgında alkışlandıktan sonra, şimdi sefalet ücreti ile çalışmak istemiyoruz” diyorlar. 

Kaynak: Evrensel