fbpx

İsviçre inşaat sektöründe anlaşma sağlandı

Paylaş

İsviçre’de inşaat işçilerinin sendikaları ile patron örgütü arasında anlaşma sağlandı. Anlaşma aylık 150 İsviçre Frangı tutarında genel ücret artışı içeriyor. Anlaşmada çalışma saatleri de aynı kaldı.

İsviçre eylemlerle gündeme gelen inşaat sektöründe anlaşma sağlandı.

İsviçre Müteahhitler Derneği (SSE) ile işçi sendikaları arasında varılan anlaşma, aylık 150 İsviçre Frangı tutarında genel ücret artışını ve asgari ücretlerde 100 İsviçre Frangı tutarında bir artışı içeriyor.

Tarafların yayımladıkları ortak basın açıklamasına göre, ücretler 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Geçtiğimiz aylarda ülke, inşaat işçilerinin genel bir eylemliliğine sahne oldu: İsviçre’de çalışma koşullarının kötüleşmesine karşı çıkan binlerce inşaat işçisi greve gitti ve öfkelerini dile getirmek için sokaklara döküldü.

SSE ile Unia ve Syna sendikaları tarafından yapılan ortak açıklamada, yeni ulusal anlaşmanın yoğun müzakerelerin ardından pazartesini salıya bağlayan gece imzalandığı belirtildi.

Bir çözüme ulaşmak için dokuz tur müzakere yapıldı.

Sözleşme üç yıl süreyle geçerli olacak.

Taraflar, anlaşmanın “çalışma saatlerinin düzenlenmesinde kolaylaştırmalar ve sektörün çekiciliğini artırmak amacıyla iyileştirmeler sağladığını” belirterek “Her iki taraf da taviz vermek zorunda kaldı” diye eklediler.

SSE geçen hafta ücretlerle ilgili olarak ayda 150 franklık genel bir artış ya da düşük gelirliler için yüzde 3,3 daha fazla artış ve asgari ücrette 60 franklık bir artış önerdiğini açıklamıştı. İşçi temsilcileri ise 190 franklık bir artış talep ediyordu.

ÇALIŞMA SAATLERİ DEĞİŞMEDİ

Yıllık (2112 saat) ve haftalık çalışma saatleri değişmedi. Hesap yılı artık 1 Ocak’tan 31 Aralık’a kadar değil, bir sonraki yılın 1 Mayıs’ından 30 Nisan’ına kadar sürecek.

Fazla mesai durumunda, 48. saatten itibaren iki saat bir sonraki sayım dönemine devredilebilecek ve yüzde 25 ek ödeme yapılacak.

Sendikalar, SSE’nin fazla mesai ödemeden çalışma haftasını 50 saate çıkarmaya çalıştığını söylemişti.

Sıcak veya kötü hava koşulları nedeniyle çalışmaya ara verilmesi halinde, artık işçiler, ilgili dinlenme saatlerinin fazla mesai ücreti olarak değerlendirilmesini talep edebilecek.

Patronlar ve sendikalar, özel araçlar için daha yüksek kilometre ödeneği (0,70 frank) ve 10 günlük babalık izni sırasında tam ücret konusunda anlaşmaya vardılar. 

15 BİN İNŞAAT İŞÇİSİ SOKAKLARA DÖKÜLMÜŞTÜ

Anlaşmanın şimdi her iki tarafın karar alma organlarına sunulması gerekiyor. Çünkü müzakerelerin sonucunun her iki tarafın karar alma organları tarafından onaylanması gerekiyor. 

Sendikalar 10 Aralık’ta, SSE delegeleri ise 13 Ocak’ta toplanacak.

17 Ekim’den bu yana İsviçre’de 15 bin inşaat işçisi sokaklara dökülmüştü. İşçiler, çalışma saatlerinin daha iyi planlanmasını talep ederek yaz aylarında çalışma günlerinin uzatılmasını reddediyorlardı.

Kaynak: Evrensel / Metin Alan