fbpx

Almanya yabancı işçi alımını kolaylaştırıyor

Paylaş

Almanya’da koalisyon ortakları 2020’nin mart ayında yürürlüğe giren “Kalifiye Göç Yasası”nda yapılacak reformlar konusunda anlaştı. Taslak yasalaşırsa, AB dışından işçilere göçmen puanlama sistemi ile “iş aramaya elverişlilik kartı” verilecek.

Alman hükümeti göçmen yasasında yapılacak reformlar üzerinde uzlaştı. Tasarı yasalaşırsa, Avrupa Birliği’nin (AB) en büyük ekonomisi, iş piyasasında ihtiyaç duyulan iş kollarında AB dışından işçi alımı yapacak.

Hükümetten yapılan açıklamada, yapılacak reformlar ile göçmen alımı ve göçmenlere verilen eğitimlerin artırılması yoluyla kalifiye işçi eksiğinin kapatılmasının hedeflendiği belirtildi.

Alman hükümeti, yavaşlayan ekonomi ve yaşlanan nüfusun emeklilik sisteminde yarattığı baskıyı bu yolla aşmayı planlıyor.

Göçmen puanlama sistemi geliyor

2020’nin mart ayında yürürlüğe giren “Kalifiye Göç Yasası”nda yapılacak değişikliklerle sadece kişinin niteliklerinin ön plana alınmadığı bir puanlama sistemi getirilecek. Bunun sonucunda “iş aramaya elverişlilik kartı” verilecek.

Ayrıca Federal İş ve İşçi Bulma Kurumu’nun belirli sektörlerde ihtiyaç duyması hâlinde kalifiye olmayan işçiler için de aynı kartla Almanya’ya göçme imkânı tanınacak.

Sanayiciler memnun

Sanayi kesimi tarafından da olumlu karşılanan yasa tasarısının 2023’ten önce yasalaşması beklenmiyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, “şeffaf ve bürokratik olmayan” bir göç puanlama sistemini Alman vatandaşlığına geçişi kolaylaştıran yasalarla birlikte uygulama sözü vermişti.