fbpx

Dünyanın en büyük iPhone fabrikasında isyan!

Paylaş

Apple’ın Çin’deki taşeronu olan Foxconn şirketinin en büyük fabrikasında işçiler ödenmeyen ücretler ve Covid- 19 karantinası koşullarında çalışmaya zorlanınca isyan çıktı.

Apple’ın en büyük iPhone fabrikasında işçiler isyan başlattı. Bugün (Çarşamba) erken saatlerde başlayan isyanın, ödenmeyen ücretler ve Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle olduğu belirtildi.

Sosyal medyada dolaşan görüntülerde, Apple’ın taşeron firması Foxconn’un Çin’in merkezindeki Zhengzhou’daki devasa iPhone fabrikasında büyük çaplı protestolar patlak verdiği ortaya çıktı.

Yayınlanan videolarda, söz verildiği halde ikramiyelerinin ödenmediğini söyleyen işçilerin yanı sıra bazı işçilerin kendilerine verilen yiyeceklerden şikayet ettikleri görüldü.

“Foxconn İsyanları” hashtag’i Çarşamba gününe kadar internette sansürlenirken, Foxconn fabrikasındaki büyük çaplı protestolara atıfta bulunan bazı metin gönderileri yayında kaldı.

Güvenlik güçleri isyan eden işçilere göz yaşartıcı gaz ve sis bombaları ile müdahale etti. İşçiler kendilerine saldıran güvenlik güçleriyle çatıştılar.

İşçiler tecrit koşullarında çalıştırılıyor

Çin’in Covid salgınını sıfır Covid politikası uygulamaları ile bastırmaya çalışması, koronavirüs kısıtlamaları ve şehirlerin karantinaya alınması protestolara neden olurken, çoğunluğu kırsal bölgelerden gelen ve şirket yurtlarında kalan yaklaşık 200.000 işçinin çalıştığı ve Apple’ın küresel iPhone sevkiyatlarının çoğunu yapan Foxconn’un Zhengzhou fabrikasında, Ekim ayından bu yana gerilim yaşanıyordu.

Koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle “kapalı döngü sistemi”ni benimseyen şirket yetkilileri, işçilerin kaldıkları şirket yurtları ile fabrika arasında yaşamalarına izin veriyordu. Bu tecrit benzeri koşullar, işçilerin hareketlerini ciddi şekilde kısıtlıyor, yemekhanelerde yemek yemelerini engelliyor ve hatta bazılarının fabrika katlarında uyumasına yol açıyordu.

31 Ekim’de, gıda kıtlığı endişeleri ve bordürlerle ilgili hoşnutsuzluk nedeniyle fabrikadan kaçan işçilerin yer aldığı videolar yayınlanmıştı. Foxconn protesto eden işçilerin görüntülerini “kötü niyetle düzenlenmiş” olarak nitelendirdi. İşçileri geri dönmeye ikna etmek amacıyla geçici olarak ücretlerini ve ikramiyelerini artırdı. Ayrıca eyalet yetkililerinin komşu şehirlerden emekli asker ve hükümet çalışanlarından mevcut maaşlarını ve ek ücretlerini fabrikadan alabileceklerini söyleyerek Zhengzhou fabrikasında çalışmalarını istediği bildirildi.

Kaynak: Siyasi Haber