fbpx

Ukrayna’da nükleer çatışma tedirginliği

Paylaş

Rusya’nın Herson’da Ukrayna karşısındaki geri çekilişi sonrasında savaşta Rusya’nın taktik nükleer silahları devreye alması olasılığı üzerine Kremlin ve Washington istihbarat şeflerinin gerilimi sınırlamak üzere görüşmelere başladığı duyuruldu.

CIA Müdürü William Burns ile Rusya Federasyonu Dış İstihbarat Servisi Başkanı Sergey Nariyşkin’in Ukrayna’da süre giden çatışmaya “nükleer silahlar”ın dahil edilmesinin olası sonuçları konusunda görüşmek üzere Ankara’da bir araya geldikleri haber verildi. 

Reuters ajansının geçtiği habere göre, bir ABD’li yetkili Burns’ün Rus mevkidaşına “Rusya’nın nükleer silah kullanımının sonuçları ve stratejik istikrara tırmanma riskleri hakkında” bir mesaj vereceğini de sözlerine ekledi.

Guterres memnun

Reuters BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in buluşmayı “çok olumlu” ve “gelecek açısından son derece önemli bir gelişme” olarak selamladı[ğı]”nı haber verdi.

Guterres, “BM işin içinde değil,” dedi.  “ABD ve Rusya’nın görüşmelerinin çok olumlu olduğunu düşünüyorum çünkü bu son derece önemli bir gelişme.”

Kommersant haberi doğruladı

Kremlin, görüşmeyi ne doğrulayabileceğini ne de inkar edebileceğini söylerken, Rusya’nın sermaye çevrelerinin gazetesi Kommersant, Dış İstihbarat Servisi başkanı Narişkin liderliğindeki bir Rus heyetinin Türkiye’ye gittiğini bildirdi.

Türkiye medyasında da yankılanan habere göre, toplantıya Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ev sahipliği yaptı.

Görüşmeler, Rusya’nın, özellikle Dinyeper Nehri’nin batısında, Ukrayna kuvvetleri karşısından ağır kayıplar vermesi karşısında taktik nükleer silahların kullanılması olasılığına yönelik korkuların arttığı bir döneme denk geliyor.
ABD medyası, Kasım başlarında, üst düzey Rus yetkililer arasında savaşta taktik nükleer silahların olası kullanımı üzerine tartışmalar yürütülmekte olduğunu bildirmişti. 

Ukrayna ordusunun bu hafta Ukrayna’nın Kherson kentini yeniden ele geçirmesi, yaklaşık dokuz aydır süren savaşta Ukrayna Ordusu’nun dengeyi kendi lehine çevirdiği bir dönüm noktası olarak da yorumlanıyor. 

Beyaz Saray yetkilisi, Burns’ün Rus mevkidaşıyla yaptığı görüşmelerin Ukrayna’daki savaşla ilgili müzakereler olmadığını vurguladı.

Kaynak:Bianet