fbpx

İran Öğretmen Sendikaları Koordinasyon Konseyi’nin Dünya Öğretmenler Günü Bildirisi

Paylaş

İran’ın aydın öğretmenlerine, cesur öğrencilerine ve mazlum halkına;

Toplumun her zamankinden daha ciddi sorunlarla ve daha fazla umutla karşı karşıya olduğu yeni bir öğretim yılına başlıyoruz. Bugün, eski lise öğrencilerimiz olan üniversite öğrencileri, haklarını aramak için seslerini her zamankinden daha fazla yükseltiyorlar. Tüm baskılara rağmen özgürlük ve adalet için mücadele ediyorlar. Öte yandan öğretmenler son yıllarda okulların militarize edilmesine, eğitime dinsel müdahaleye, eğitimin üst sınıflar lehine metalaştırılmasına, parasız ve nitelikli eğitimin (Anayasa’nın 30. Maddesi) yok edilmesine, özgür toplantı ve örgütlenme hakkının tanınmamasına ve ücretlerin korkunç boyutlara ulaşmasına karşı mücadele ettiler. Bu mücadelede öğretmenler İran rejimi tarafından baskı altına alınmış, tehdit edilmiş ve hapsedilmiştir; öyle ki düzinelerce İranlı öğretmen ve aktivist saçma sapan iddialar nedeniyle şu anda hapiste ya da uzun süreli hapis cezaları veya işten çıkarmalarla karşı karşıyadır.

Son günlerde ve haftalarda tüm İran, Tahran’da Ahlak Polisi tarafından dövülerek öldürülen Jina (Mahsa) Amini’nin devlet tarafından öldürülmesine tepki olarak İran halkının haklı ve adalet arayan protestolarına tanık oluyor. İran devleti sorumluluk almak yerine her zamanki gibi baskı ve şiddete başvurdu ve ne yazık ki şu ana kadar en az yüz yurttaşımızı öldürdü ve binlerce genci tutukladı ve yaraladı. Bu dünya yorgunu protestocuların çoğu, boğucu koşullara daha fazla tahammül edemeyen insanların yanında yer alan üniversite ve kolej öğrencileridir. Bu öğrencilerden düzinelercesi şu anda hapishanede fiziksel ve psikolojik işkence görüyor. Ne yazık ki 2 Ekim akşamı, baskıcı güçler ülkenin en parlak öğrencileriyle yüzleşmek için Şerif Üniversitesi’ne girdi ve seslerini kesmek için üzerlerine ateş açtı. Bu koşulları protesto etmek için İran halkı farklı şehirlerde sokaklara dökülerek birlik ve beraberliklerini göstermiş ve bu şekilde İran rejimini kızdırmışlardır.

Üniversite profesörlerinin, öğretmenlerin, hapisteki aktivistlerin, tüccarların, işçilerin, sporcuların, sanatçıların, şoförlerin ve kamyon sahiplerinin, gazetecilerin, ilerici yazarların vb. kitlesel protestolara katılmasıyla halk ve egemen sınıf arasındaki uçurum açıkça ortaya çıkmaktadır ki bu da İranlıların ebedi isteklerini gerçekleştirmek için büyük bir ittifak anlamına gelmektedir.

Yeni akademik yılın başında birçok üniversite profesörü, öğretmen ve çok sayıda öğrenci, tutuklanan tüm öğrenciler serbest bırakılıp derslere geri dönene kadar okullarda ve üniversitelerde dersleri boykot ettiklerini açıkladı.

Bu vesileyle İran Öğretmen Sendikaları Koordinasyon Konseyi, tüm askeri ve polis güçlerini, vatandaşların yaşamlarını ve güvenliklerini korumak olan asli görevlerini yerine getirmeye davet eder ve adalet arayan protestocuların yanında yer almalarını ister.

Katil baskıcı milislerden ve onların gerici komutanlarından kaçan asker ve polis güçlerine, önümüzdeki dönemde kendi vicdanları ve ulusal mahkemeler önünde utanç duymamalarını tavsiye ediyoruz.

İran Öğretmen Sendikaları Koordinasyon Konseyi, doğruluk ve adalet için yapılan yaygın protesto ve grev dalgasına tam ve güçlü desteğini beyan eder.

Bu yıl Dünya Öğretmenler Günü İran’da ulusal bir tatile denk geliyor. Bu nedenle Koordinasyon Konseyi, tüm öğretmen ve öğrencilerden 4 Ekim Salı günü derslere girmeyerek öfkeli, huzursuz protestoculara desteklerini ve birlikteliklerini göstermelerini talep etmektedir.

İran Öğretmen Sendikaları Koordinasyon Konseyi

2 Ekim 2022

Kaynak: slingerscollective.net